x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nobelul pentru Pace, câştigat de pakistaneza Malala şi indianul Satyarthi

Nobelul pentru Pace, câştigat de pakistaneza Malala şi indianul Satyarthi

10 Oct 2014   •   10:56
Nobelul pentru Pace, câştigat de pakistaneza Malala şi indianul Satyarthi
UPDATE 12:30 - Tânăra pakistaneză Malala Yousafzai şi indianul Kailash Satyarthi au câştigat vineri Premiul Nobel pentru Pace, informează agenţiile internaţionale de presă.

Malala Yousafzai, în vârstă de 17 ani, a fost împuşcată în cap de talibani în urmă cu doi ani pentru că a militat pentru dreptul fetelor la educaţie. Kailash Satyarthi, din India, este un apărător al drepturilor copiilor.

Premiul, în valoare de circa 1,1 milioane de dolari, va fi decernat la Oslo la 10 decembrie, ziua în care este comemorată moartea industriaşului suedez Alfred Nobel, care a fondat în testamentul său din 1985 premiile care-i poartă numele.
.....................................................

Nu mai puţin de 278 de persoane şi organizaţii sunt în cursă pentru câștigarea premiului Nobel pentru Pace din acest an, un număr record de candidaturi în contextul în care actualitatea internaţională a fost tumultuoasă, marcată de criza ucraineană, ofensiva jihadistă în Siria şi Irak, intervenţia israeliană în Gaza şi violenţele din numeroase ţări africane.

Numele laureatului va fi făcut public la ora 12.00 ora României (09.00 GMT) la Institutul Nobel din Oslo.

Potrivit EFE, Papa Francisc este dat favorit de casele de pariuri pentru câștigarea premiului.

În schimb, televiziunea publicî norvegiană NRK susține că democratizarea Tunisiei după căderea regimului Ben Ali este singurul episod al Primăverii arabe care s-a soldat cu un rezultat pozitiv şi Nobelul ar putea merge la actorii acestui proces, precum sindicatul UGTT şi/sau preşedintele Moncef Marzouki.

Malala Yousafzai, vizată de un atentat al talibanilor din cauza angajamentului său pentru educaţia fetelor, are şi ea, ca şi anul trecut, şanse de a câştiga Nobelul pentru Pace, deşi tinereţea sa - are doar 17 ani - ar putea să acţioneze împotriva ei.

De asemenea, se află pe listă Novaia Gazeta, media de opoziţie în Rusia lui Vladimir Putin, şi redactorul său şef, Dmitri Muratov, care s-a distins publicând pe prima pagină titlul 'Iartă-ne Olanda' după distrugerea zborului MH17 deasupra Ucrainei.

Directorulul Institutului de cercetare pentru pace din Oslo (Prio), Kristian Berg Harpviken, pariază pe victoria 'Societăţii pentru susţinerea articolului 9', un grup de activişti pacifişti ancorat în Constituţia japoneză.

După premiul pentru Pace, singurul decernat la Oslo, premiul pentru economie va încheia luni, la Stockholm, sezonul Nobelurilor

×