După aproape 48 de ore de la accidentul ecologic de la graniţa ucraineano-polonă, autorităţile de la Kiev au catadicsit să dea informaţii Romăniei.
Ministerul Mediului de la Bucureşti a primit ieri după-amiază o informare oficială din partea autorităţilor ucrainene. Astfel, eforturile susţinute ale părţii romăne de a primi un răspuns oficial de la ucraineni despre norul de fum galben rezultat in urma incendiului unor vagoane de tren care transportau fosfor au fost incununate de succes la aproape două zile de la accidentul din vestul Ucrainei, de la graniţa cu Polonia.
"Problemă locală". Panica rezultată in urma accidentului ecologic nu i-a clintit nici o clipă pe reprezentanţii Kievului, aceştia refuzănd cu obstinenţă să informeze ţările vecine cu privire la gravitatea situaţiei. Ieri, Comitetul de Stat al Ucrainei pentru Managementul Apelor a primit o notă de la Kiev, in care se menţionează că accidentul "a avut un caracter local şi nu va avea nici un impact transfrontalier, neafectănd teritoriul Romăniei, intrucăt zona poluată este situată de partea opusă a Carpaţilor, in partea de vest a bazinului hidrografic Bug (Bazinul Mării Baltice)", a anunţat, citănd nota Ucrainei, Ministerul Mediului. Nota oficială nu precizează insă natura produsului scăpat in atmosferă şi nici cantitatea acestuia. Autorităţile romăne avertizaseră incă de marţi seară că Romănia nu va fi afectată de poluarea norului de fum galben care ajunsese in 20 de ore de la producerea accidentului, la o suprafaţă de 90 de kilometri pătraţi. "Nu există nici un pericol pentru locuitorii din Romănia. Din fericire pentru noi, Romănia nu va fi afectată", a declarat ieri ministrul Mediului, Korodi Attila, insistănd că va fi continuată monitorizarea calităţii aerului şi a apei in zona de frontieră cu Ucraina. Pe de altă parte, echipele ucrainene de intervenţie au acoperit suprafeţele contaminate cu fosfor galben cu un amestec de nisip şi carbonat de sodiu pentru a inlătura riscul unor noi incendii din cauza caniculei care s-a abătut asupra Ucrainei.
Sfaturi
Ministerul Sănătăţii Publice din Romănia a recomandat, preventiv, limitarea timpului petrecut in aer liber, prudenţă faţă de consumul de apă şi scăldatul in apele din spaţii deschise. Nu la fel de roz e insă situaţia in Ucraina - autorităţile au cerut părinţilor din zona afectată să-şi ţină copiii in casă, pentru că, spun ecologiştii, otrăvirea cu fosfor galben afectează structura osoasă, cutia craniană şi pielea. Solul a fost primul element afectat, iar dacă va ploua, substanţa toxică va ajunge in apele de suprafaţă şi cele subterane, distrugănd habitatele de peşti. "Oamenii nu au ce căuta intr-o astfel de zonă", pentru că in contact cu această apă "intervine paralizia sistemului nervos", a explicat un expert ziarului Novie Izvestia, preluat
de HotNews.