x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noul ambasador al Marii Britanii la Bucureşti:”Românii sunt bineveniîi în ţara noastră”

Noul ambasador al Marii Britanii la Bucureşti:”Românii sunt bineveniîi în ţara noastră”

09 Sep 2014   •   17:18
Noul ambasador al Marii Britanii la Bucureşti:”Românii sunt bineveniîi în ţara noastră”
Sursa foto: wikipedia.org

Ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell, a declarat, marţi, că românii sunt bineveniţi în ţara sa, sunt liberi să muncească şi să studieze.

“Guvernul britanic sprijină crearea pieţei unice în Europa şi piaţa unică înseamnă şi în ceea ce priveşte forţa de muncă. Românii sunt liberi să studieze şi să muncească în Marea Britanie şi sunt bineveniţi”, a spus Brummel, într-o conferinţă de presă.

Întrebat de jurnalişti în legătură cu imaginea pe care o parte a mass-media din ţara sa şi unii politicieni o promovează cu privire la România, diplomatul britanic a admis că presa britanică, “o presă independentă, nu a fost întotdeauna foarte bună şi uneori articole din presă au confundat de exemplu români şi romi, au confundat aspecte diferite”. În opinia lui Paul Brummell, cel mai bun ambasador pentru România trebuie să fie românii care lucrează în Marea Britanie. “De exemplu, când am fost la Londra, înainte de a ajunge aici, m-am întâlnit cu o organizaţie de studenţi români în Marea Britanie şi aceşti studenţi sunt toţi la universităţi foarte bune, studenţi foarte deştepţi, cu planuri concrete de viaţă, deci sunt ambasadori foarte buni pentru ţara voastră”, a spus Brummell.

Ambasadorul a mai declarat că piaţa românească este “prea puţin cunoscută în Marea Britanie”, adăugând că o sarcină foarte importantă pentru el este să atragă în România mai mulţi investitori din ţara sa.

Brummel s-a arătat impresionat de faptul că schimburile comerciale bilaterale au atins 3,3 miliarde euro în 2013. “Este un nivel record şi înseamnă că relaţiile comerciale merg într-o direcţie foarte bună, dar balanţa este în favoarea României. România a exportat anul trecut în valoare de aproape 2 miliarde de euro în Marea Britanie şi firmele britanice au exportat în România în valoare de aproape 1,25 miliarde euro. Pentru mine o muncă foarte importantă este de atragere a mai multe firme britanice în România şi mai multe investiţii britanice în România. Cifrele nu sunt rele, situaţia este ok, dar poate să fie mai bine”, a spus diplomatul britanic.

El a apreciat, însă, că piaţa românească este prea puţin cunoscută în Marea Britanie, deşi, în opinia sa, există “foarte multe avantaje”, cum ar fi forţa de muncă înalt calificată, bună vorbitoare de limba engleză, aşezarea geografică sau faptul că România are “una dintre cele mai mari rate de creştere a PIB-ului din UE”.

Paul Brummel a subliniat că Guvernul britanic are un program “ambiţios” de sprijin pentru activităţile comerciale din România, inclusiv prin colaborarea cu Camera de Comerţ Româno-Britanică şi cu alţi parteneri locali.
“Ne propunem să vedem rezultate noi legate de reforma în justiţie şi lupta anticorupţie. Aceste reforme au un efect direct asupra eforturilor noastre de a promova oportunităţile de business din România către investitorii britanici”, a conchis diplomatul.

Ambasadorul britanic crede că relaţia foarte bună dintre Marea Britanie şi România se va menţine indiferent de rezultatul alegerilor prezidenţiale. “Ştiu că am venit într-o perioadă foarte interesantă în ceea ce priveşte politica. (...) Ambasada cunoaşte toţi candidaţii şi suntem gata să lucrăm cu candidatul care câştigă în noiembrie. Sunt sigur că o să menţină o relaţie foarte bună între România şi Marea Britanie, indiferent de rezultatul alegerilor”, a spus diplomatul.

El s-a arătat mândru că Guvernul britanic a sprijinit aderarea României la Uniunea Europeană. “Continuăm să sprijinim procese cum ar fi lupta împotriva corupţiei. Sunt mândru că am sprijinit lupta, de exemplu, a DNA şi ANI, organizaţii care fac ceva foarte important aici în România şi acest sprijin va continua”, a spus Brummell.


×