x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Nu mai vreau in iadul din Irak"

"Nu mai vreau in iadul din Irak"

10 Iul 2004   •   00:00
"Nu mai vreau in iadul din Irak"

Ivailo Kepov si Georgi Lazov sunt dati disparuti de peste o saptamana. Cei doi bulgari trebuiau sa ajunga la 29 iunie la Mossul, in Irak. N-au mai apucat. Au fost luati ostatici de gruparea liderului Al-Qaeda din Irak si ii asteapta decapitarea.

LAVINIA TUDORAN

Liudmila Aleksova Lazov traieste un cosmar continuu. Sotul ei, Georgi, sofer de tir la o companie din Sofia, a plecat in Irak, prin Turcia si Siria, si, din 27 iunie, nu i-a mai dat nici un semn de viata. In acea zi, i-a transmis ultimul mesaj pe telefonul mobil: "Ma intorc in Bulgaria si nu mai vreau sa ma intorc in Irak, sa mai aud de iadul de aici".

ULTIMATUMUL. Dupa zile de chin, Liudmila a avut un soc teribil joi, 8 iulie, cand si-a vazut barbatul luat ostatic impreuna cu prietenul si colegul sau de serviciu, Ivailo Kepov, de gruparea iordanianului Abu Musab al-Zarqawi, seful Al-Qaeda din Irak. In inregistrarea difuzata de televiziunea din Qatar, Ivailo si Georgi aveau mainile legate la spate si stateau in genunchi in fata a trei militanti mascati. Unul dintre teroristi le-a adresat americanilor un ultimatum: "Daca in 24 de ore nu eliberati toti detinutii din Irak, ii vom ucide pe bulgari".

SANSE MINIME. Amenintarea militantilor a fost luata in serios de autoritatile de la Sofia, mai ales ca militantii lui al-Zarqawi au decapitat recent doi civili, pe americanul Nick Berg si sud-coreeanul Kim Sun-il. Ministrul bulgar de Externe, Solomon Passi, a declarat insa ca Sofia nu negociaza cu teroristii, admitand astfel ca sansele ca Ivailo si Georgi sa revina in viata la Sofia sunt minime. Bulgaria, aliat de nadejde al SUA, a trimis in cadrul coalitiei din Irak 485 de militari.

×
Subiecte în articol: externe irak