x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NU scenariului ucrainean!

NU scenariului ucrainean!

17 Ian 2005   •   00:00

EXTERNE
VIZITA - Consiliul Europei ii da sfaturi presedintelui Republicii Moldova Secretarul General al Consiliului Europei, Terry Davis, s-a intalnit la sfarsitul saptamanii trecute la Chisinau cu presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, pentru a-l asigura ca alegerile legislative din 6 martie nu vor evolua intocmai prezidentialelor din Ucraina.
VITALIE CALUGAREANU - Chisinau

LUPTA. Scandalul electoral din Ucraina s-a prelungit si pentru ca suporterii rivalului lui Viktor Iuscenko, prorusul Viktor Ianukovici, s-au incapatanat sa-l sustina pe acesta in pofida numeroaselor nereguli de la urne
Davis s-a interesat de situatia institutiilor democratice care trebuie sa asigure corectitudinea desfasurarii alegerilor legislative fixate pentru 6 martie. Primele concluzii pe care oficialul european le-a formulat in cadrul unei emisiuni difuzate de postul national de televiziune nu par deloc optimiste.

LECTIE. Desi in aparitiile sale publice nu a formulat critici directe la adresa autoritatilor, Davis a lasat sa se inteleaga clar cateva lucruri, prin exemplele pe care le-a invocat. In primul rand, a amintit ca tatal sau, "un mare politician", l-a invatat sa piarda o lupta politica desfasurata corect, explicandu-i ca recunoasterea infrangerii "face parte din lista principiilor democratice nescrise". Acest exemplu ar putea fi valabil in Republica Moldova atat pentru putere, cat si pentru Opozitie, dar este semnificativ faptul ca a fost invocat de catre oficialul european in contextul "responsabilitatii totale ce-i revine guvernarii in vederea asigurarii unui scrutin liber si corect". Dupa intalnirea cu mai multi lideri politici de la Chisinau, Davis a declarat ca "ar fi bine ca la fiecare sectie de votare dintre cele peste doua mii deschise in Republica Moldova sa se afle si cate un observator strain".

"JERTFA". Intrebat despre sansele repetarii, in Moldova, a unui scenariu ucrainean, in urma caruia premierul Viktor Ianukovici a pierdut la sfarsitul anului trecut alegerile prezidentiale in fata contracandidatului sau Viktor Iuscenko, Davis a spus ca a venit la Chisinau tocmai pentru a-l ajuta pe presedintele Voronin sa evite un astfel de scenariu. In cadrul intrevederii cu seful deputatilor comunisti, Victor Stepaniuc, Davis a insistat asupra elementelor ce au starnit suspiciunea Opozitiei la debutul campaniei electorale, precum si asupra neregulilor inregistrate la alegerile locale din anul 2003. Stepaniuc a tinut sa precizeze ca "alegerile trebuie sa se petreaca liber si democratic si ca ele nici intr-un caz nu pot fi falsificate deoarece partidul de guvernamant este cel mai interesat ca acestea sa fie libere".

Liderul Opozitiei portocalii, Iurie Rosca, s-a aratat impresionat de cunoasterea detaliata de catre oficialul european a realitatilor din Republica Moldova, precum si a legislatiei electorale. "Am atras atentia inaltului oaspete asupra manierei nelegitime in care a fost dat startul campaniei electorale. Am regretat hotararea care limiteaza posibilitatea de a vota a cetatenilor care nu dispun de viza de resedinta in localitatile unde activeaza, fiind vorba de aproape 200.000 de studenti", a spus el.
×
Subiecte în articol: externe