Un prim ecou al alegerilor legislative americane s-a făcut auzit ieri dinspre Moscova.
O comisie-cheie a Dumei de stat (Camera inferioară a Parlamentului rus) şi-a retras recomandarea de ratificare a Tratatului ruso-american de dezarmare nucleară START, a declarat preşedintele acesteia, după ce Partidul Republican a câştigat mandate în Senatul SUA, relatează AFP.
"Pentru moment, Comisia (pentru Afaceri Externe din cadrul Dumei) a luat această hotărâre", a declarat, pentru Intefax, preşedintele Comisiei, Konstantin Kosacev.
El a avertizat, anterior, că "hotărârea de la 8 iulie a Comisiei pentru Afaceri Externe a Dumei de a ratifica Tratatul START" va fi anulată.
Kosacev a explicat această opţiune prin victoria republicanilor americani în alegerile legislative de marţi, din Statele Unite.
"Am îngrijorări serioase cu privire la posibilitatea de a vedea Senatul american ratificând acordul, din perspectiva rezultatului alegerilor", a apreciat el.
"Şansele de ratificare a documentului de noul Senat sunt mult mai slabe decât înainte" de alegeri, a declarat el, considerând că va fi dificil pentru preşedintele Barack Obama să le impună politica sa externă republicanilor.
Însă oficialul rus a apreciat că este vorba de singurul dosar ruso-american "ameninţat", în contextul în care cele două ţări fac eforturi pentru relansarea relaţiilor lor, după venirea lui Obama la preşedinţie.
"Pesimismul meu vizează doar perspectivele de ratificare a acordului START, care, din întâmplare, a coincis cu campania electorală americană. În ceea ce priveşte celelalte teme ale relaţiilor ruso-americane, şi anume (războiul din) Afganistan, Orientul Mijlociu, lupta contra terorismului şi traficului de droguri, nu există riscuri", a dat el asigurări.
Partidul Republican a câştigat majoritatea în Camera Reprezentanţilor şi mai multe mandate în Senat, în alegerile de marţi.
În Statele Unite, tratatele încheiate de preşedinte trebuie să fie ratificate cu două treimi din voturi în Senat, adică 67 de voturi din totalul de 100, o majoritate pe care democraţii sunt departe să o aibă.
Republicanii şi-au exprimat temerile, în special asupra viitorului apărării antirachetă americane, pe care o consideră ameninţată de noul text, din cauza unor aluzii pe această temă în preambului şi în corpul Tratatului.
Documentul prevede un maximum de 1.550 de focoase nucleare desfăşurate de fiecare dintre cele două ţări, reprezentând o reducere cu 30 la sută, faţă de nivelul stabilit în 2002.
Noul Tratat START (Strategic Arms Reduction Treaty Tratatul privind Reducerea Armelor Strategice) între cele mai mari două puteri nucleare mondiale a fost semnat de preşedinţii american, Barack Obama, şi rus, Dmitri Medvedev, la Praga, la 8 aprilie, după mai multe luni de negocieri.