x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O franţuzoaică face greva foamei de dragul ţiganilor români

O franţuzoaică face greva foamei de dragul ţiganilor români

de Carmen Plesa    |    29 Sep 2010   •   00:00

Nancy Bernad, o franţuzoaică în vârstă de 54 de ani, susţine că este în greva foamei, începând cu 13 septembrie, pentru a protesta faţă de soarta pe care autorităţile franceze o rezervă romilor din România şi Bulgaria aflaţi pe teritoriul Hexagonului. Sănătatea femii s-a agravat de când este în grevă, au remarcat jurnaliştii de la Le Progres.

"Legile segregaţioniste care pri­vesc comunitatea romă" sunt princi­pa­­lul motiv pentru care Bernad a in­trat în grevă, aluzie la celebra circula­ră emisă de Ministerul de Interne care in­cita la evacuarea taberelor de ro­mi. "Drep­turile omului şi ale ce­tă­ţea­­nu­lui sunt încălcate, şi aceste legi sem­nează condamnarea la moarte a unei co­munităţi. Iar eu refuz să fiu com­­pli­cele unui sistem de stat rasist şi xenofob", a declarat Nancy Bernad. De ce a ales greva foamei ca formă de pro­­test? "Am militat înainte în di­ver­se asociaţii. Dar se vorbeşte mult şi nu se face mare lucru. Eu, cel puţin, fac ceva concret, fără bla bla", a spus femeia. Nancy Bernad a mai declarat că, îna­­inte de a intra în grevă, a scris la şap­te asociaţii umanitare, pentru a le informa despre demersul său. Doar una, "La voix des Roms" (Vocea Ro­milor), a contactat-o. "I-am scris şi pre­­şedintelui republicii, spunându-i că-mi pun viaţa în mâinile lui. Nu mi-a răspuns", susţine protestatara.

Franţuzoaica spe­ră ca prin gestul ei să contribuie la abro­garea legilor dis­cri­minatorii şi spu­ne că e gata să meargă până la capăt. Despre mă­su­rile discriminatorii lu­a­te de Franţa este aşteptat să vorbească azi şi co­mi­sa­rul pentru Justiţie, Viviane Reding. Raportul pe care-l va prezenta comi­sa­rul se pare că va ata­ca Franţa din două părţi: pentru transpunerea in­co­rectă a legislaţiei pri­vind libera cir­cu­laţie şi pentru apli­ca­rea discrimina­to­rie a acestei legis­laţii, cu referire la eva­cuarea şi ex­pul­zarea romilor. Săp­tă­mâ­na aceasta, Comisia Europeană va de­ci­de dacă împotriva Franţei vor fi des­chise procedurile de încălcare a tratatelor europene.

×
Subiecte în articol: externe