x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O naţiune unită în lacrimi şi durere

O naţiune unită în lacrimi şi durere

de Sînziana Stancu    |    11 Sep 2011   •   18:39

Poate ca nici sarbatoarea nationala nu ii uneste atat de mult pe americani cum ii uneste momentul 11 septembrie, cand comemoreaza tragicul sfarsit al celor aproape 3.000 de compatrioti.

De la mic la mare, de la americanul de rand si pana la seful statului, cu totii se unesc in lacrimi si durere, in memoria celor disparuti. Comemorarile au inceput sambata, cand fostii presedinti Geroge W. Bush si Bill Clinton au mers la Shanksville, in Pennylvania, pentru ceremonia dedicata memorialului "zborului 93', ridicat in noul parc national, zbor ce a fost deturnat de teroristii care vroiau sa il proiecteze in cladirea Congresului american. Cu lacrimi in ochi, Bush si Clinton s-au rugat pentru cei 40 de pasageri si membri ai echipajului care au luptat cu teroristii si s-au sacrificat pentru a-i impiedica sa-si atinga scopul.

Ieri, ceremoniile de comemorare s-au concentrat in New York, in Manhattan, unde au fost doborate "Turnurile Gemene' ale WTC si la Washington, unde Pentagonul s-a transformat intr-o fortareata dupa ce teroristii i-au atacat una dintre laturi. La New York, ceremoniile au fost deschise la ora locala 8:30, dupa 16 minute (8:46) urmand momentul de reculegere, adica exact la ora cand a fost atacat turnul de nord, primul din cele doua "Turnuri Gemene'. Apoi, unul cate unul, au fost citite cu glas tare numele tuturor celor 2.977 de victime de la WTC, Pentagon si din Pennsylvania.

In noaptea de sambata spre duminica s-a platit "Tributul in Lumini', cand din piscinele de granit construite pe locurile fostelor "Turnuri Gemene' s-au ridicat spre cer fascicule de lumina albastra in memoria victimelor atentatelor.

In Catedrala Sf.Patrick, din New York, precum si in alte locasuri sfinte din lume au avut loc ceremonii de comemorare, iat americanii de pretutindeni au adus omagii concetatenilor lor rapusi de teroristi. Newyorkezii au facut in port un lant uman "Mana-n mana, 9/11 Septembrie' in memoria victimelor atentatelor, iar in tunelurile de la metrou si in alte locuri cu triste "vestigii' ale tragediei oamenii au asezat trandafiri de diferite culori.

Presedintele Barack Obama care, in vremea atentatelor era un senator cvasicunoscut de Illinois, a facut un "tur' comemorativ, incepand sambata cu o vizita, impreuna cu sotia lui, Michelle, la sectiunea din Cimitirul National Arlington rezervata celor peste 6.000 de militari americani ucisi pana acum in razboaiele din Irak si Afganistan. Obama a participat si la ceremoniile din Washington, inainte de a merge la New York, unde seara era asteptat sa tina un discurs la Centrul Kennedy.

×