x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O nouă tragedie în alpinism: O legendă a cățăratului a murit pe Himalaya

O nouă tragedie în alpinism: O legendă a cățăratului a murit pe Himalaya

30 Apr 2017   •   13:37
O nouă tragedie în alpinism: O legendă a cățăratului a murit pe Himalaya

Ueli Steck, mai cunoscut sub porecla de "Mașina elvețiană" în lumea montagniarzilor, a murit într-un accident în apropierea Taberei II de pe muntele Everest duminică dimineață, anunță mai multe surse citate de The Himalayan Times.

Un grup de șase salvatori au descoperit corpul alpinistului aproape de Fața Nuptse a muntelui acolo unde e posibil să fi căzut sau alunecat pe gheață. Mai mulți alpiniști îl văzuseră anterior pe Steck urcând pe acolo.

Aceasta este prima moarte din acest sezon pe muntele Everest.

Alpinistul elvețian și un șerpaș se îndreptau spre regiunea Khumbu într-o încercare de a urca Everestul pe o rută - West Ridge/Hornbein Couloir - pe care urmau să nu folosească oxigen suplimentar.

Considerat unul dintre cei mai mari alpiniști din lume, Ueli Steck câștigase două premii Pioletul de Aur în carieră.

"A alunecat pe o pantă lângă tabăra Camp 2 şi a căzut pierzându-şi viaţa", a declarat pentru DPA Durga Dutta Dhakal, directorul general al Departamentului pentru Turism din Nepal. 

Potrivit lui Dhakal, trupul neînsufleţit al lui Steck a fost dus la Lukla, cel mai apropiat aeroport de Everest. "Organizatorul expediţiei sale încearcă să aducă corpul din Lukla la Kathmandu", a adăugat el. 

În 2013, o dispută între trei alpinişti europeni, printre care Steck, şi ghizii nepalezi i-a forţat pe primii să renunţe la expediţia din acel an. Altercaţia, produsă la 7000 de metri altitudine, a condus şi la anularea sezonului, desfăşurat între lunile aprilie şi mai. 

Ueli, care mai urcase o dată pe Everest, se întorsese pe munte pentru prima dată de la incident. 

Peste 5.000 de alpinişti au atins până în prezent Everestul - în ultimul an înregistrându-se un număr record de 645 de alpinişti care au ajuns pe vârf.

×
Subiecte în articol: Ueli Steck himalaya accident alpinism