x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O nouă variantă a coronavirusului a fost depistată în Marea Britanie

O nouă variantă a coronavirusului a fost depistată în Marea Britanie

16 Feb 2021   •   12:25
O nouă variantă a coronavirusului a fost depistată în Marea Britanie

O nouă variantă a coronavirusului a fost depistată în Marea Britanie. Noua variantă are un set de mutații care provoacă îngrijorări și ar trebui vizată de testări în masă, potrivit experților citați de The Guardian.

Varianta denumită B1525 a fost studiată de cercetătorii de la Universitatea Edinburgh. Varianta a fost depistată prin secvențierea ADN în 10 țări printre care Danemarca, SUA și Australia, 32 de cazuri fiind depistate până în prezent în Marea Britanie.

Echipa de cercetători afirmă că noua variantă are similarități în genom cu varianta B117 apărută în regiunea Kent din Anglia dar că aceasta conține o serie de mutații care provoacă îngrijorări, inclusiv mutația E484K la proteina țepușă care ajută virusul să pătrundă în celule.

Mutația E484K este prezentă și în variantele apărute în Africa de Sud și Brazilia și se crede că ajută virusul să eludeze anticorpii care îl neutralizează.

Dr. Simon Clarke, profesor asociat de microbiologie celulară la Universitatea Reading, afirmă că deși încă nu este clar efectul pe care mutațiile îl vor avea asupra infecțiozității coronavirusului sau severității COVID-19, prezența mutației E484K în varianta sud-africană i-a oferit acesteia un grad de rezistență în fața unor vaccinuri.

„Nu știm deocamdată cât de bine se va răspândi [noua] variantă dar dacă aceasta va avea succes se poate presupune că imunitatea oferită de oricare vaccin va fi afectată”, a declarat acesta.

Clarke a adăugat că noua variantă ar trebui inclusă în eforturile de a depista noile variante care provoacă îngrijorări.

„Cred că până când vom cunoaște mai multe despre aceste variante, oricare variante care au mutația E484K ar trebui incluse în testarea în masă întrucât se pare că oferă rezistență la imunizare”, a afirmat acesta.

×
Subiecte în articol: coronavirus Covid-19 Marea Britanie