x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama a dat unde verde celulelor stem

Obama a dat unde verde celulelor stem

de Anca Aldea    |    04 Dec 2009   •   00:00

Institutele Naţionale de Sănătate Publică (NIH) din Statele Unite au anunţat ieri că au autorizat utilizarea a 13 linii noi de celule suşă embrionare umane (11 linii au fost realizate de Spitalul pentru copii din Boston, iar celelalte două de Universitatea Rockefeller din New York), care urmează să fie folosite în cercetarea finanţată din bani publici. Dintre acestea, 11 linii au fost realizate de Spitalul pentru copii din Boston, iar celelalte două de Universitatea Rockefeller din New York.

Potrivit paginii de internet a cotidianului New York Times, decizia anunţată astăzi are la bază o declaraţie făcută de preşedintele Barack Obama în urmă cu aproximativ opt luni. Liderul american spunea la 9 martie că ar trebui reconsiderată interdicţia cercetării în privinţa celulelor suşă embrionare, interdicţie impusă de fostul preşedinte american George W. Bush, la preluarea primului mandat, în ianuarie 2001.

În urmă cu opt ani, Bush junior spunea că nu este moral şi nici religios ca un embrion, care este o fiinţă umană, să fie distrus în experimente realizate în numele ştiinţei. Decizia luată atunci de Administraţia Bush viza celulele suşă embrionare umane create după adoptarea hotărârii respective. "Sunt bucuros să anunţ că avem acum linii de celule suşă embrionare umane disponibile pentru comunitatea de cercetători în cadrul noii polici care priveşte utilizarea acestor celule", a declarat, la începutul acestei săptămâni, doctorul Francis Collins, director al Institutelor Naţionale americane pentru Sănătate.

Specialistul a explicat presei care este provenienţa acestor celule: "Conform reglementărilor, aceste celule stem sunt derivate din embrioni donaţi în urma unui proces etic aprobat". Potrivit doctorului Collins, citat de presa de peste Ocean, autorităţile medicale publice din SUA intenţionează să pună până la 96 de linii de astfel de celule la dispoziţia cercetătorilor (aceste linii aflându-se în prezent în procedurile de aprobare impuse de NIH).

Cel puţin 30 de credite pentru cercetare, totalizând peste 20 de milioane de dolari, au fost aprobate pentru bugetul anului 2009 - în cadrul acestor proiecte s-a propus folosirea celulelor suşă embrionare umane. Fondurile au fost însă îngheţate până la deblocarea liniilor de celule cerute.


Celule reparatorii
Obama a invocat necesitatea introducerii celulelor suşă (stem) în cercetarea publică prin potenţialul pe care acestea le au de a trata o serie de maladii incurabile, între care amintim diabetul (prin crearea de celule pancreatice secretoare de insulină), maladia Parkinson, sau regenerarea ţesuturilor nervoase din măduva spinării (ţesuturi distruse, de exemplu, în urma unui accident) etc. De altfel, aceste celule sunt apreciate pentru capacitatea lor de a se transforma în orice tip de celulă, notează agenţia France Presse, citată de Mediafax. Potrivit autorităţilor medicale, aceste linii de celule suşă au fost prelevate din embrioni umani supranumerari abandonaţi de cupluri în clinicile pentru fecundaţia in vitro şi care ar fi oricum distruşi. (Mediafax)

×
Subiecte în articol: externe