x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama-i face nebuni pe cei care nu-l cred c-a murit Osama

Obama-i face nebuni pe cei care nu-l cred c-a murit Osama

09 Mai 2011   •   08:55
Obama-i face nebuni pe cei care nu-l cred c-a murit Osama

164393-.jpgPreşedintele american, Barack Obama, care a urmărit în direct, de la Casa Albă, operaţiunea de comando în cursul căreia a fost ucis Osama bin Laden, a descris acest moment ca fiind "cele 40 de minute cele mai lungi din viaţa mea".

"Astăzi, pot spune poporului american şi întregii lumi că Statele Unite au condus o operaţiune în urma căreia bin Laden, liderul al Qaida, a fost ucis. Aceasta este o zi istorică pentru poporul american. Osama bin Laden este mort. Le mulţumim celor care au muncit pentru a obţine acest rezultat. Vom fi nemiloşi în apărarea cetăţenilor noştri", a fost anunţul preşedintelui Obama, imediat după ce operaţiunea trupelor de elită americane s-a finalizat cu uciderea inamicului numărul unu al Americii.

"Acelea au fost cele 40 de minute cela mai lungi din viaţa mea, cu excepţia, probabil, a meningitei de care a suferit Sasha când avea trei luni şi când aşteptam medicul să îmi spună că este bine", a declarat Obama, într-un interviu acordat duminică postului de televiziune CBS.Subliniind că un eşec al unei astfel de operaţiuni ar fi putut avea "consecinţe semnificative", preşedintele a recunoscut că s-a gândit la două eşecuri majore ale forţelor americane: în Iran, în 1980, când preşedintele Jimmy Carter a lansat o operaţiune pentru eliberarea ostaticilor reţinuţi în ambasada americană, şi în Somalia în 1993, când două elicoptere americane Black Hawk au fost doborâte la Mogadishu şi cadavrele militarilor americani au fost târâte pe străzi în faţa camerelor.

"Da, absolut. Cu o zi înainte de operaţiune, mă gândeam la acest lucru", a declarat Obama.

Cu atât mai mult cu cât în momentul respectiv nu exista nicio dovadă directă privind prezenţa lui Osama bin Laden în oraşul în care a fost ucis. "La sfârşitul zilei, era tot 55-45. Nu puteam spune cu certitudine că bin Laden era acolo".

Preşedintele a declarat că a luat decizia finală joi, raidul fiind desfăşurat duminică, ora Statelor Unite. Între timp, el şi-a respectat activităţile obişnuite, păstrând cel mai mare secret cu privire la pregătirea raidului.

"Foarte puţine persoane de la Casa Albă ştiau. Marea majoritate a principalilor mei consilieri nu ştiau", a afirmat preşedintele american, care a dat asigurări că acesta lucru îl "apăsa".

El a urmărit cele 40 de minute ale operaţiunii în direct, după care a auzit numele "Geronimo".

"Au spus Geronimo a fost ucis. Iar Geronimo era numele de cod pentru bin Laden", a mai spus preşedintele american.

"Indiferent cât de emoţionat am fost de acest proces, nu am uitat niciodată că aveam posibilitatea să-l eliminăm pe bin Laden. S-a făcut dreptate, iar oricine pune la îndoială că el nu a primit ceea ce merita ar trebui să-şi facă un control la cap", a fost declaraţia lui Obama pentru cei care îşi manifestă scepticismul faţă de uciderea lui bin Laden.

×
Subiecte în articol: externe obama osama bin laden ucis geronimo