x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama: NATO trebuie să ajute Republica Moldova să-şi consolideze apărarea

Obama: NATO trebuie să ajute Republica Moldova să-şi consolideze apărarea

de Agerpres    |    03 Sep 2014   •   17:35
Obama: NATO trebuie să ajute Republica Moldova să-şi consolideze apărarea

Preşedintele american Barack Obama a cerut NATO să ajute ţări partenere precum Republica Moldova, Ucraina şi Georgia să-şi modernizeze forţele armate şi a subliniat că uşa Alianţei Nord-Atlantice trebuie să rămână deschisă pentru admiterea unor noi membri, consemnează agenţia Reuters din declaraţiile făcute miercuri de liderul american la conferinţa de presă desfăşurată în timpul vizitei sale la Tallinn (Estonia).

Referindu-se la conflictul armat din estul separatist al Ucrainei, Obama a acuzat Rusia că desfăşoară un "asalt cinic" asupra acestei ţări. În acest context, el a solicitat "angajamente concrete din partea NATO pentru a a ajuta Ucraina să-şi modernizeze şi să-şi consolideze forţele armate". De asemenea, "trebuie să facem mai mult pentru a ajuta alţi parteneri ai NATO, inclusiv Georgia şi Moldova, să-şi consolideze apărarea", a adăugat Obama.

"Trebuie să reafirmăm principiul care a ghidat mereu alianţa noastră, şi anume că pentru ţările care respectă standardele noastre şi pot furniza o contribuţie semnificativă la securitatea aliaţilor uşa NATO trebuie să rămână deschisă", a indicat Obama după reuniunea cu cei trei lideri ai statelor baltice, care au pe teritoriul lor importante minorităţi ruse şi se tem de posibile ameninţări din partea Moscovei.

Liderul de la Casa Albă nu a făcut însă nicio referire explicită la o posibilă primire a Ucrainei în NATO şi s-a limitat să afirme că Washingtonul va continua să ofere armatei ucrainene programe de asistenţă şi de instruire. 

×
Subiecte în articol: barack obama republica moldova