x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama şi-a lansat online candidatura

Obama şi-a lansat online candidatura

de Anca Aldea    |    04 Apr 2011   •   13:38
Obama şi-a lansat online candidatura
Sursa foto: /Reuters

Preşedintele Barack Obama a grăbit startul campaniei prezi­denţiale pentru alegerile de anul viitor, anunţându-şi candidatura la al doilea mandat la Casa Albă, scrie presa de peste Ocean.

Este primul politician care şi-a înscris oficial candidatura la Comisia Electorană Federală şi care a lansat apelul campania de strân­gere de fonduri pentru prezidenţiale, urmând să apeleze la mari donatori democraţi şi grupuri liberale pentru finanţarea ei. Într-o înregistrare video şi audio postată pe mai multe site-uri, inclusiv pe YouTube, mai mulţi susţinători ai preşedintelui vorbesc despre şansa pe care o are Obama de a-şi continua proiectele şi a proteja progresele înregistrate.

"Nu sunt întotdeauna de acord cu Obama, dar îl respect şi am încredere în el", spune unul dintre susţinătorii liderului american în filmuleţul de 2,9 minute, înregistrare care se încheie cu mesajul "It begins with us" ("Începe cu noi"). Anunţul postat ieri pe internet i-ar putea oferi preşedintelui un avantaj net faţă de potenţialii contracandidaţi republicani. Democratul Obama ar putea avea, la începutul lui 2012, 140 de mi­lioane de dolari.

"Campania tocmai a început. Deschidem birouri, despachetăm cutii şi începem un dialog cu susţinători ca voi pentru a ne ajuta să ne modelăm drumul spre victorie. 2012 începe acum", se arată într-un anunţ publicat pe site-ul www.barackobama.com.

Barack Obama a început deja strângerea de fonduri, iar observatorii politici se aşteaptă că echipa sa de campanie să adune suma record de 1 miliard de dolari, anunţă AFP.


Ce trebuie să ştii dacă ai drept de vot şi vrei să-l realegi pe Obama pentru al doilea mandat?
Potrivit Agenţiei France-Presse, principalele decizii adoptate până în prezent de preşedintele SUA, care şi-a anunţat luni intenţia de a candida pentru un al doilea mandat, sunt următoarele:

La 22 ianuarie 2009, liderul american a ordonat închiderea închisorii de înaltă securitate de la Guantanamo Bay într-un interval de un an. La 17 februarie, a promulgat planul de relansare economică, în valoare de 787 de miliarde de dolari. Zece zile mai târziu, Obama a anunţat retragerea trupelor combatante din Irak la sfârşitul lui 2010 şi retragerea tuturor trupelor până la sfârşitul lui 2011. La 20 martie, el a propus Teheranului să pună capăt celor trei decenii de tensiuni. La 30 martie, Obama a făcut public un plan de salvare a sectorului auto. La 5 aprilie, a propus relansarea eforturilor împotriva proliferării nucleare. La 4 iunie, aflat în vizită la Cairo, a vorbit lumii musulmane despre conflictul israelo-palestinian. La 9 octombrie, Obama a obţinut Premiul Nobel pentru Pace, iar la 1 decembrie a anunţat suplimentarea, cu 30.000 de militari, a trupelor din Afganistan, promiţând că va retrage trupele din această ţară în iulie 2011.

La 23 martie 2010, preşedintele Statelor Unite a promulgat proiectul de reformă în domeniul sănătăţii, iar la 21 iulie a urmat promulgarea reformei de relansare a sistemului financiar american. La 10 septembrie, liderul de la Casa Albă a recunoscut faptul că Administraţia sa nu a îndeplinit obiectivul închiderii închisorii de la Guantanamo Bay. La 2 noiembrie, republicanii au obţinut majoritatea în Camera Reprezentanţilor, iar democraţii au păstrat controlul asupra Senatului. La 17 decembrie, Congresul a aprobat compromisul dintre Obama şi adversarii republicani pe tema politicii fiscale. La 22 decembrie, preşedintele SUA a promulgat legea care le permite homosexualilor să îşi declare orientarea în momentul înrolării în Armata americană. În aceeaşi zi, Senatul SUA ratifica noul Tratat START semnat împreună cu Rusia.

La 7 martie 2011, Obama a ordonat organizarea de noi procese în instanţele militare de excepţie şi a anunţat că centrul de detenţie de la Guantanamo poate deţine pe termen nelimitat peste 40 de deţinuţi. La 19 martie, preşedintele american a autorizat "o acţiune militară limitată” a Armatei SUA în Libia, pentru punerea în aplicare a Rezoluţiei 1.973 a Consiliului de Securitate ONU.

×