x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Observatorii europeni, cu ochii pe Georgia

Observatorii europeni, cu ochii pe Georgia

de Sînziana Stancu    |    16 Sep 2008   •   00:00
Observatorii europeni, cu ochii pe Georgia

În urma reuniunii de la Bruxelles de ieri, miniştrii de Externe ai ţărilor Uniunii Europene au decis să trimită, începînd cu 1 octombrie, 200 de observatori UE în Georgia, pentru monitorizarea aplicării şi respectării acordului de pace ruso-georgian.

În urma reuniunii de la Bruxelles de ieri, miniştrii de Externe ai ţărilor Uniunii Europene au decis să trimită, începînd cu 1 octombrie, 200 de observatori UE în Georgia, pentru monitorizarea aplicării şi respectării acordului de pace ruso-georgian.

Misiunea UE din Georgia va fi formată din poliţişti, experţi militari şi în drepturile omului, care vor urmări, începînd cu data de 1 octombrie, “respectarea integrală, pe teritoriul Georgiei”, a planului de pace european în şase puncte, din 12 august, mediat de preşedintele în exerciţiu al UE, şeful de stat francez Nicolas Sarkozy, şi semnat de Moscova şi Tbilisi în urma conflictului ruso-georgian. Totuşi, accesul observatorilor europeni în cele două teritorii separatiste georgiene, a căror independenţă declarată unilateral a fost recunoscută de Moscova, imediat după încetarea conflictului, Osetia de Sud şi Abhazia, a rămas în coadă de peşte, Bruxellesul neprecizînd încă ceva în acest sens, informează AFP.

În “acţiunea comună” adoptată ieri privind această misiune “botezată” EUMM (EU monitoring mission), cei 27 de şefi ai diplomaţiilor UE au reamintit, în preambulul documentului, că o soluţie “paşnică şi durabilă la conflictele din Georgia trebuie să se bazeze pe respectul deplin al principiilor independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale, recunoscute de Dreptul internaţional”.

 

Treptat

Cartierul general al EUMM va fi la Tbilisi. Şeful diplomaţiei europene, Javier Solana, a explicat că misiunea va fi desfăşurată în etape, mai întîi doar în zonele-tampon din jurul regiunilor separatiste Osetia de Sud şi Abhazia, pentru a garanta retragerea trupelor ruse din aceste zone, pînă la 10 octombrie. Apoi, misiunea se va răspîndi pe tot teritoriul Georgiei, în funcţie de evoluţia situaţiei de pe teren. Bugetul alocat EUMM este de 31 de milioane de euro, în care nu sînt incluse salariile observatorilor. Ei vor fi plătiţi de statele care îi trimit. Franţa, care a propus 60 de persoane, Germania, Italia şi Polonia urmează să fie principalii contributori. Şeful misiunii pregătite în timp-record nu a fost încă desemnat.

 

Şi români

Ministrul român de Externe, Lazăr Comănescu, a declarat că şi ţara noastră va participa la misiunea EUMM din Georgia cu 20 de oameni. Potrivit unui comunicat al MAE român, unitatea completă, pe deplin operaţională, din cadrul misiunii civile din Georgia va fi pregătită să plece pe teren la data de 26 septembrie.

Totodată, în contextul viitoarei Conferinţe Internaţionale a Donatorilor pentru Georgia, România analizează posibilităţile concrete de a participa la eforturile de reconstrucţie postconflict, a mai informat MAE român.

×
Subiecte în articol: externe georg