x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ofensiva talibanilor în Afganistan. Anunțul președintelui Ashraf Ghani

Ofensiva talibanilor în Afganistan. Anunțul președintelui Ashraf Ghani

14 Aug 2021   •   17:46
Ofensiva talibanilor în Afganistan. Anunțul președintelui Ashraf Ghani

În contextul violențelor care au escaladat în Afganistan din cauza talbanilor care vor să preia controlul țării, președintele Ashraf Ghani a anunțat că au început consultările pentru găsirea unei soluții, scrie Reuters. 

"Am început consultări, care avansează rapid, cu responsabili politici şi partenerii internaţionali pentru găsirea unei soluţii politice care să asgure pacea şi stabilitatea pentru poporul afgan. Rezultatul consultărilor va fi anunțat foarte repede. Remobilizarea forţelor noastre de securitate şi apărare constituie prioritatea numărul unu", a declarat șeful statului.

Cu toate astea, sub amenințarea talibanilor, este de așteptat ca președintele să-și anunțe demisia.

În contextul retragerii trupelor NATO și SUA, talibanii cucerind deja mare parte din teritoriu, printre care capitala provinciei din est Paktika, Sharana, orașul Pul-e-Alam aflat la 70 km de Kabul. 

Doar trei orașe mari sunt încă în afara controlului acestora, Kabul, Mazar-i-Sharif și Jalalabad.

Totodată, bărbații afgani au început să-și lase bărbi pentru a scăpa de furia talibanilor, iar femeile se tem de pierderea libertății. Talibanii vor să impună legea islamcă sharia, care interzice femeilor să iasă singure din case și să lucreze, iar fetele nu au voie să meargă la școală. 

 

×
Subiecte în articol: afganistan Ashraf Ghani talibani