x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Oficial OSCE, despre criza din Ucraina: Divizarea țării va duce la un război civil între ruşi şi ucraineni

Oficial OSCE, despre criza din Ucraina: Divizarea țării va duce la un război civil între ruşi şi ucraineni

11 Apr 2014   •   14:10
Oficial OSCE, despre criza din Ucraina: Divizarea țării va duce la un război civil între ruşi şi ucraineni

Lamberto Zannier, secretarul general al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), este de părere că Ucraina are nevoie de relaţii bune cu Rusia, dar şi de o relaţie bună cu UE.

"Ne-am întors la o logică care aminteşte de logica Războiului Rece în care erau definite liniile şi domeniile de influenţă. Iar în cazul Ucrainei este periculos, pentru că poate destabiliza total ţara. Este necesar un dialog cuprinzător în Ucraina, cu un angajament şi discuţii între ucrainofoni şi rusofoni. Ucrainenii sunt cei care trebuie să decidă ceea ce vor. Reforma Constituţiei ar fi un element important", susţine Lamberto Zannier, potrivit Agerpres.

Referitor la anexarea Crimeii, Zannier avertizează că este vorba 'de o temă pe care Ucraina însăşi trebuie să o rezolve'. 'Sper să nu se facă din Crimeea un model de soluţie pentru alte teme similare din vechiul spaţiu sovietic', a spus el, făcând aluzie printre altele la Transnistria (Republica Moldova).

"Dacă se pune în balanţă autodeterminarea, protecţia suveranităţii şi integritatea statelor, intrăm pe un teritoriu periculos. Trebuie să lucrăm pentru a evita o agravare a situaţiei în Ucraina, pentru că putem asista la evenimente foarte periculoase. Lucrurile nu evoluează în mod liniştitor. Ucraina este o ţară care are nevoie de relaţii bune cu Rusia, dar şi de o relaţie bună cu UE. Ar trebui să găsească spaţiu pentru a dezvolta relaţii cu ambele părţi. Dacă ucrainenii duc prea departe o agendă în detrimentul celeilalte - cea a UE sau a Rusiei - acest lucru poate provoca o diviziune şi ar crea o tensiune enormă. S-ar putea vorbi chiar de un posibil război civil", a mai spus Lamberto Zannier.


×