x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Oficialii maghiari cer ajutorul UE

Oficialii maghiari cer ajutorul UE

08 Oct 2010   •   00:00

Ungaria cere ajutorul protecţiei civile europene, după catastrofa ecologică din nordul ţării. Oficialii de la Budapesta au cerut trimiterea unor experţi în domeniul reziduurilor toxice şi al decontaminării.

Catastrofa ecologică din Ungaria a început să afecteze cursul principal al Dunării, unde mai mulţi peşti morţi au fost observaţi de autorităţile maghiare. Specialiştii maghiari care fac măsurători pe Dunăre spun că nivelul de alcalinitate al apei a crescut de la o oră la alta, semn că reziduurile au ajuns în fluviu.

Chiar dacă poluarea se îndreaptă acum spre România, Ministrul Mediului are un mesaj liniştitor. În cinci zile vor ajunge la noi. Conform datelor furnizate şi de colegii maghiari, nu va fi pericol pentru noi, pentru România, deci, PH-ul va ajunge la valoarea normală de 8,5", a declarat Laszlo Borbely.

Autorităţile spun că operaţiunea de curăţare a terenului invadat de reziduuri va dura aproape un an şi mai multe sate afectate nu vor mai putea fi locuite niciodată. În urma deversării toxice, patru oameni au murit şi aproape o sută au suferit arsuri grave.

×
Subiecte în articol: externe