x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Olanda nu este favorabilă propunerii franco-germane privind un buget al zonei eruo

Olanda nu este favorabilă propunerii franco-germane privind un buget al zonei eruo

21 Iun 2018   •   18:06
Olanda nu este favorabilă propunerii franco-germane privind un buget al zonei eruo

Olanda "nu este favorabilă" propunerii franco-germane privind un buget al zonei euro, a afirmat joi, la Luxemburg, ministrul olandez al finanţelor Wopke Hoekstra, informează AFP. 

"În ceea ce priveşte o capacitate fiscală sau un buget pentru zona euro, se pune o problemă: ce gen de problemă rezolvă aceasta? Acest lucru nu este clar pentru noi şi nu suntem favorabili" (unei asemenea propuneri)'', a declarat el la sosirea sa la o reuniune cu omologi din zona euro. 

"Este util să studiem" ideile Franţei şi Germaniei pentru reformarea zonei euro, în care "există elemente foarte bune", a adăugat el totuşi. 

Cancelarul federal german, Angela Merkel, şi preşedintele francez, Emmanuel Macron, au convenit marţi asupra mai multor propuneri în vederea reformării Uniunii economice şi monetare, printre care un buget al zonei euro, care ar urma să se ridice la mai multe zeci de miliarde de euro. 

Aceste propuneri trebuie să fie studiate în seara de joi de miniştrii de finanţe ai celor 27 de ţări din UE, exceptând Marea Britanie, reuniţi la Luxemburg, înainte de a fi prezentate şefilor de stat şi de guverne din UE în timpul summitului european care va avea loc la Bruxelles în 28-29 iunie. 

La începutul anului, opt ţări din nordul Europei, printre care Olanda, dar şi Irlanda, Finlanda şi ţările baltice, membre ale zonei euro, s-au pronunţat împotriva unui asemenea buget. 

Ideea unui buget de investiţii pentru zona euro, menit să susţină creşterea economică, face parte dintre cele mai importante propuneri ale lui Emmanuel Macron asupra UE.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: zona euro olanda propunere franco-germana