x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Omar Suleiman, cel mai probabil înlocuitorul lui Mubarak (CIA)

Omar Suleiman, cel mai probabil înlocuitorul lui Mubarak (CIA)

de Marina Constantinoiu    |    10 Feb 2011   •   19:53

Actualul vice-preşedinte egiptean, Omar Suleiman, va fi cel mai probabil înlocuitorul lui Hosni Mubarak în postul de preşedinte al statului, în cazul demisiei şefului statului, potrivit declaraţiilor şefului CIA, Leon Panetta, relatează AFP.

De altfel, la această oră, postul naţional de televiziune egiptean difuzează imagini de la o întrevedere dintre Mubarak şi Suleiman, după cum relatează BBC, care nu poate preciza dacă întâlnirea a avut loc astăzi.

Până în acest moment, Statele Unite s-au abţinut să comenteze oficial situaţia din Egipt din aceste clipe, în care se aşteaptă, potrivit mai multor surse, un anunţ din partea preşedintelui Mubarak privind renunţarea la putere. Dar preşedintele Barack Obama a fost şi este ţinut la curent cu tot ceea ce se întâmplă la faţa locului, situaţie care la Washington este caracterizată drept “fluctuantă”. Obama se află la bordul avionului prezidenţial, în cadrul unei deplasări în nordul Statelor Unite, a declarat purtătorul său de cuvânt, refuzând să se exprime în legătură cu posibilitatea ca Mubarak să demisioneze joi seara. Înainte de a se urca în avion, Obama a discutat cu consilierul pentru Securitate Naţională Tom Donilon, pentru a primi informaţii suplimentare ulterior.

Preşedintele egiptean urmează să ţină un discurs televizat la ora 20:00 GMT (22:00 locală), de la sediul Preşedinţiei din Cairo”, potrivit postului public de televiziune.

Alocuţiunea preşedintelui intervine într-un moment în care Armata egipteană a anunţat că examinează “măsurile necesare” pentru a apăra naţiunea şi a spriji solicitările legitime ale poporului. Zeci de mii de protestatari contestă în principalele oraşe egiptene, încă din 25 ianuarie, regimul politic instaurat de preşedintele Hosni Mubarak, aflat la putere de 30 de ani.



×