x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU se declară îngrijorată de ce face Franţa cu romii

ONU se declară îngrijorată de ce face Franţa cu romii

de Carmen Plesa    |    14 Sep 2010   •   00:00

Înaltul comisar pentru Drepturile omului la ONU, Navi Pillay, a apreciat, ieri, drept "îngrijorătoare" noua politică a guvernului francez în privinţa romilor, politică ce nu poate decât să "exacerbeze" stigmatizarea şi "sărăcia lor extremă", informează AFP.



În deschiderea cele de a 15-a sesiuni a Consiliului pentru drepturile omului al ONU, de la Geneva, Pillay a îndemnat statele europene, între care şi Franţa, să adopte o politică permanentă pentru romi, în aşa fel încât să fie depăşită marginalizarea acestora.

Evocând situaţiile îngrijorătoare din anumite ţări, înaltul comisar "notează noua politică a Franţei de demolare a taberelor de romi". "Acest lucru nu face decât să exacerbeze stigmatizarea romilor şi sărăcia extremă în care trăiesc", a declarat Navi Pillay.
"Nu există o problemă romă", a replicat reprezentantul Franţei, Jean-Baptiste Mattei. "Autorităţile franceze nu au stigmatizat niciodată persoane care aparţin unei minorităţi în funcţie de originile lor", a mai adăugat Mattei, susţinând că măsurile luate de guvernul din Hexagon se respectă legile Franţei şi legislaţia europeană".

Că Hexagonul îşi continuă nestingherit politica se vede şi din zborul destinat repatrierilor "voluntare" aşteptat astăzi, la Bucureşti. Avionul este planificat să plece de la Marsilia, cu 100 de romi, adulţi şi copii, la bord. Zborul este organizat de oficiul francez pentru integrare şi, potrivit AFP, repatrierea se face voluntar, iar romii vor primi câte un ajutor de 300 de euro de adult şi 100 de euro de copil. După anunţul privind politica de securitate făcut de preşedintele Nicolas Sarkozy la sfârşitul lunii iulie, aproximativ o mie de romi au fost trimişi în România şi Bulgaria, cea mai mare parte în cadrul programului de repatriere voluntară.

×
Subiecte în articol: externe