x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU va numi un "ambasador spaţial", care să ne reprezinte în faţa extratereştrilor

ONU va numi un "ambasador spaţial", care să ne reprezinte în faţa extratereştrilor

de Sînziana Stancu    |    28 Sep 2010   •   00:00

În principiu, ideea nu e rea, dar până acum nu avem o dovadă certă despre existenţa unor civilizaţii pe alte planete şi, cu atât mai mult, despre modul în care am putea intra în legătură cu acei presupuşi indivizi, dar nici nu putem nega în mod absolut posibilitatea existenţei lor. Cu toate acestea, Naţiunile Unite ar putea lua o decizie viitoristă, aceea de a numi de pe-acum un ambasador al Terrei, care, dacă va fi cazul, să fie "primul punct de contact al extratereştrilor care ar vrea să comunice cu Pământul", scrie The Telegraph.



Persoana vizată pentru acest post este o femeie ¬ astrofizicianul malaysian Mazlan Othman ¬ care ar urma să vorbească în numele pământenilor când extratereştrii ar încerca să ne contacteze. Mai precis, când extratereştrii vor ateriza la noi şi ne vor întreba "cine este liderul vostru", noi să ştim să îi îndrumăm, la orice oră din zi şi din noapte, către doamna ambasador Othman.

În vârstă de 58 de ani, doamna Othman a anunţat că îşi va face publice detaliile privind eventualul său post de ambasador în spaţiu în cadrul unei conferinţe la Royal Society, în Buckinghamshire, ce va avea loc săptămâna viitoare. Ca argumente privind necesitatea unui astfel de post în cadrul ONU, ea aduce recentele descoperiri a sute de planete, iar în opinia ei şi a mai multor specialişti, probabilitatea de a descoperi civilizaţii pe alte planete este mai mare ca niciodată.

Deocamdată, Othman conduce prea puţin-cunoscutul Birou pentru Afaceri în afara Spaţiului (UNOOSA), din cadrul ONU. "Când vom intra în legătură cu ei (extratereştrii ¬ n.r.), va trebui să avem pregătit un răspuns coordonat, care să ia în calcul toate chestiunile sensibile legate de acest subiect. ONU este deja un mecanism pregătit pentru o asemenea coordonare", a explicat Othman. Profesorul Richard Crowther, un expert în legea spaţială, de la agenţia spaţială britanică, o susţine. "Othman este, de departe, persoana pregătită pentru «duceţi-mă la liderul vostru»", a afirmat Crowther.

Planul de a transforma UNOOSA în organismul care să medieze între pământeni şi extratereştri va fi dezbătut de comitetul ştiinţific al ONU şi, eventual, în Adunarea Generală.

În privinţa eventualităţii unor vizitatori de pe alte planete, părerile sunt încă divizate. Potrivit Tratatului din afara spaţiului, din 1967, supervizat de UNOOSA, membrii ONU au căzut de acord că Pământul trebuie protejat de "contaminarea" cu diferite specii de pe alte planete, prin "sterilizarea" acestora. Othman susţine însă acum o abordare mai tolerantă a acestor "specii".

O abordare similară a subiectului a avut, de curând, şi astronomul Vaticanului, care nu a exclus posibilitatea existenţei unor civilizaţii pe alte planete şi nici cea de comunicare în manieră prietenoasă a pământenilor cu acestea. Ca el gândesc şi alţii, însă nu se ştie dacă, în varianta în care aceste civilizaţii ar exista, ele ar veni să ne cunoască mânate de intenţii paşnice. În acest sens, celebrul profesor Stephen Hawking a avertizat că, din contră, aceste civilizaţii ar putea fi "duşmănoase" faţă de noi şi că ar încerca să ne cucerească şi să ne supună sau chiar să ne distrugă.

×
Subiecte în articol: externe