x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Opinii - Nastase, despre un alt fel de Putin

Opinii - Nastase, despre un alt fel de Putin

16 Feb 2007   •   00:00

Fostul premier al Romaniei, Adrian Nastase, aflat in Statele Unite pentru o serie de intrevederi cu personalitati ale lumii politice americane, il "decripteaza" pe presedintele Rusiei, Vladimir Putin, oferind publicului o imagine diferita a acestuia.

Intr-un interviu acordat editorului Jed Babbin, pentru www.humanevents.com, publicatie electronica de orientare conservatoare, Adrian Nastase ii face o caracterizare liderului de la Kremlin, la numai trei zile dupa discursul acestuia rostit la cea de-a 43-a Conferinta pe teme de Politici de Securitate de la München, care a starnit criticile Statelor Unite.

Putin a rostit, la 10 februarie, un adevarat rechizitoriu impotriva Statelor Unite si NATO, afirmand ca "SUA isi ies din frontierele nationale in toate domeniile, iar acest lucru este foarte periculos". Potrivit lui, "nimeni nu se mai simte in siguranta, pentru ca nimeni nu mai poate gasi refugiu in dreptul international". Imediat, Casa Alba a reactionat, respingand acuzatiile presedintelui rus si reiterand angajamentul SUA pentru "multilateralism si diplomatie". Afirmatiile lui Putin au fost genul de afirmatii dure rareori auzite dinspre Moscova de la caderea Zidului Berlinului, comenteaza Human Events, care-l citeaza pe secretarul american al Apararii, Robert Gates, care i-a raspuns intr-un stil aparte liderului de la Kremlin: "Un Razboi Rece a fost suficient". "Nastase crede ca ar trebui luata in calcul o alta ipoteza. Aceea ca Putin a vorbit mai mult pentru compatriotii sai decat pentru americani", subliniaza autorul articolului: "Descifrarea lui Putin: O alta perspectiva".

Human Events il prezinta pe "diplomatul Adrian Nastase", amintind faptul ca acesta a fost ministru de Externe al Romaniei si, in mandatul sau, a fost, pentru scurt timp, presedinte al Consiliului de Securitate al ONU. In plus, "il cunoaste bine pe Putin". "Americanii il percep din ce in ce mai mult pe Putin ca pe un baiat rau din KGB, nereformat. Nastase il vede ca pe unul care reformeaza oligarhia rusa si unul care are de jucat un joc politic intern", comenteaza Human Events. "Nastase spune ca in discursul lui Putin de la München a existat o componenta interna importanta", noteaza Jed Babbin. Cand Uniunea Sovietica a iesit din "business-ul Imperiului Raului", complexul sau militaro-industrial aproape s-a dezintegrat. Aproape peste noapte, toti cei de la varful ierarhiei sociale au ajuns in prag de faliment si dispret. Noua oligarhie a lui Putin vrea sa-si refaca prestanta, ca sa-l poata sustine pe el - sau pe succesorul sau desemnat - la viitoarele alegeri din Rusia. Putin joaca inteligent un joc politic intern. Pe termen scurt, joaca tare pe cartea capitalista, pentru a-si intari viitorul politic si mostenirea pe care o va lasa. Totul tine de impartirea pietii si de recapatarea beneficiilor de catre o fosta clasa sovietica privilegiata, mai noteaza Jed Babbin.

Si atunci, de unde cuvintele dure la adresa Statelor Unite? Potrivit lui Nastase, totul tine de respect. Un discurs dur al liderului rus, ramas fara ecou pe coridoarele ONU si in paginile publicatiilor controlate de catre stat, este metoda prin care Putin isi capata respectul si intareste puterea politica interna. Aratandu-se suficient de puternic pentru a se lua de americani - chiar si retoric - va da bine printre cunoscatorii de la Moscova. Putin nu este un alt Chirac. Presedintele francez a facut cariera cu antiamericanismul. Putin nu. "Cand vorbeste, trebuie sa-l ascultam. Si sa ne indreptam privirea inspre oponentii lui politici. A le acorda lor atentie si respect ar putea fi un raspuns la discursul lui Putin de la München. Sau ar putea preveni un altul", este concluzia analizei.

×
Subiecte în articol: externe nastase