x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Opoziţia vine la putere în Pakistan: Omul lui Bhutto, premier

Opoziţia vine la putere în Pakistan: Omul lui Bhutto, premier

de Sînziana Stancu    |    25 Mar 2008   •   00:00

Pentru prima oară în ultimii 12 ani, Pakistanul are la putere o majoritate democratică, în fruntea căreia se află susţinătorul fostului premier Benazir Bhutto, care a fost asasinată în decembrie, în timpul luptei electorale cu oamenii generalului Pervez Musharraf.

Pentru prima oară în ultimii 12 ani, Pakistanul are la putere o majoritate democratică, în fruntea căreia se află susţinătorul fostului premier Benazir Bhutto, care a fost asasinată în decembrie, în timpul luptei electorale cu oamenii generalului Pervez Musharraf.


Yusuf Raza Gilani, candidatul Partidului Poporului Pakistanez (PPP), al fostului premier Benazir Bhutto, asasinată la sfârşitul lunii decembrie, a fost desemnat, luni, premier şi a obţinut o victorie zdrobitoare în parlament, bucurându-se de 264 de voturi, din 342 exprimate, în timp ce contracandidatul său, Chaudhry Pervez Elahi, din Liga musulmană a Pakistanului, susţinătoare a generalului Musharraf, a obţinut doar 42 de voturi, scrie BBC online.

Gilani va conduce o coaliţie guvernamentală formată din PPP, care a câştigat alegerile legislative din 18 februarie şi va fi majoritar în viitorul guvern, şi Liga musulmană din Pakistan-Nawaz, condusă de un alt fost premier, Nawaz Sharif, care a fost răsturnat de la putere de actualul preşedinte, generalul Pervez Musharraf, printr-o lovitură de stat.

 

ELIBERAREA JUDECĂTORILOR. Noul premier a declarat că va ordona eliberarea tuturor judecătorilor Curţii Supreme, arestaţi anul trecut, în timpul stării de urgenţă instituite de preşedintele Musharraf, care fuseseră puşi să se pronunţe asupra legalităţii realegerii lui, la presiunile opoziţiei, ieşite în stradă ca să-şi manifeste nemulţumirea prin proteste.  Printre ei figurează şi fostul şef al justiţiei pakistaneze, Iftikhar Chaudhry. Încă de ieri, poliţia înlăturase gardul de sârmă ghimpată ce înconjura casa lui Chaudhry, care a fost ţinut până acum sub arest, la domiciliu.

 

DEMOCRAŢIE CU SACRIFICIU. “Democraţia a fost readusă la viaţă prin sacrificiul lui Benazir Bhutto”, a declarat Gilani, care a fost unul dintre principalii ei susţinători, după ce ea s-a întors din exil, hotărâtă să schimbe lucrurile în ţară, unde a condus o opoziţie puternică, care şi-a atins acum scopul. Gilani, în vârstă de 58 de ani, este vicepreşedintele Partidului Poporului Pakistanez (PPP) şi fost preşedinte al Parlamentului, în perioada 1993 şi 1996, în timpul celui de-al doilea mandat de premier  al lui Bhutto şi ministru din 1988 până în 1990. Este foare respectat în partid. A fost închis timp de cinic ani, fiind acuzat de numiri oficiale ilegale,dar nu a fost condamnat. Gilani a negat permanent acuzaţiile, spunând că sunt motivate politic. “Experienţa pe care o am din parlament, mi-a demostrat că, dacă vrei cu adevărat ca această ţară să funcţioneze, Parlamentul trebuie să fie suprem, Constituţia, sacră, iar legii să i se dea forţă”, le-a mai explicat noul premier pakistanezilor.  

×
Subiecte în articol: externe premier