x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Optimismul românilor faţă de UE, pe cele mai înalte culmi

Optimismul românilor faţă de UE, pe cele mai înalte culmi

12 Mai 2014   •   15:32
Optimismul românilor faţă de UE, pe cele mai înalte culmi

Românii se află pe primul loc în topul încrederii în viitorul Uniunii Europene (76% dintre ei sunt total optimişti cu privire la viitorul UE), relevă un sondaj Eurobarometru publicat azi de Comisia Europeană. Pe locurile următoare în acest top se află Malta - cu 71%, Polonia - 70%, Croaţia cu 67% şi Estonia şi Danemarca - câte 66%.

Potrivit sondajului, pe ultimele două locuri în topul încrederii în viitorul UE se află Italia şi Grecia, 41% dintre italieni şi 37% dintre greci fiind total optimişti în privinţa viitorului forului comunitar european. 

Sondajul Eurobarometru special 'Europeni 2014' relevă că majoritatea europenilor au o imagine pozitivă despre UE (34%), mai mult cu trei puncte procentuale, faţă de ultimul sondaj Eurobarometru Standard lansat în noiembrie 2013), comparativ cu 26% dintre dintre cei chestionaţi, care spun că au o imagine negativă a UE.

Sondajul mai arată că optimismul este în creştere cu privire la perspectivele economice din Europa (1) şi spre viitorul Europei (2). Astfel, în 20 din cele 28 de state membre cetăţenii europeni afirmă că se aşteaptă ca situaţia economică din ţara lor de origine să se îmbunătăţească în următoarele douăsprezece luni. La acest capitol, 23% dintre români cred că perspectivele economice s-au îmbunătăţit - cu 2 puncte procentuale mai mult faţă de ultimul Eurobarometru, în timp ce 31% dintre români consideră că perspectivele au rămas aceleaşi (cu trei puncte procentuale mai puţin), iar 41% consideră că nu s-a schimbat nimic. Cei mai mulţi europeni care apreciază că perspectivele economice se vor îmbunătăţi sunt maltezii - cu 46 % (mai mult cu 4 puncte procentuale) şi danezii - 42 % (în scădere cu două puncte procentuale), pe ultimul loc din acest punct de vedere fiind cehii - 14% (+ 2 puncte procentuale).

Pe ansamblu, încrederea faţă de UE este în creştere (32%, în creştere cu un punct procentual) şi rămâne superioară faţă de încrederea în parlamentele naţionale (27%, în scădere cu două puncte procentuale) şi guverne (26%, în creştere cu 3 puncte procentuale). Totodată, mai mult de jumătate dintre europeni (53%) spun că iau în calcul un viitor pozitiv pentru Uniunea Europeană.

La întrebarea dacă impactul crizei asupra locurilor de muncă a atins deja apogeul, 44% dintre europenii chestionaţi sunt de acord cu faptul că există o creştere 4 puncte procentuale faţă de sondajul din toamna anului 2013. În acelaşi timp, aproape jumătate dintre europeni (49%) cred că şomajul este cel mai important aspect cu care se confruntă în ţara de origine în acest moment. 

Eurobarometrul publicat luni are la bază un eşantion reprezentativ de persoane din toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, fiind intervievaţi în total aproape 28.000 de cetăţeni în perioada 15 - 24 martie 2014.  (Agerpres)

×
Subiecte în articol: sondaj ue romani ue