x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Orban a inaugurat un stadion cu 3.500 de locuri în statul natal, Felcsut

Orban a inaugurat un stadion cu 3.500 de locuri în statul natal, Felcsut

22 Apr 2014   •   18:16
Orban a inaugurat un stadion cu 3.500 de locuri în statul natal, Felcsut

Premierul ungar, un pasionat de fotbal, va putea asista de acum înainte la meciurile din satul în care s-a născut, Felcsut, unde a fost inaugurat luni un stadion ultramodern.

Criticat de unii drept o investitie extravagantă, Pancho Arena, stadion cu 3.500 de locuri, este amplasat în apropierea casei lui Viktor Orban din Felcsut, un sat cu numai 1.750 de locuitori, situat în centrul Ungariei, la 45 de kilometri vest de Budapesta.

Pancho Arena – Pancho era porecla legendarului fotbalist ungar Ferenc Puskas, mort în 2006 – va fi baza permanentă a Puskas Academy FC, o echipă care joacă în prima divizie a campionatului ungar.

Activişti din organizaţiile de tineret aliate coaliţiei opoziţiei de stânga au organizat luni o demonstraţie la stadion. Activiştii insistă asupra faptului că banii cheltuiţi pe stadionul Puskas Academy aflat în satul în care premierul deţine o fermă ar fi putut fi îndreptaţi spre alte obiective, mai presante, scrie politics.hu.

Orban, care începe la cei 50 de ani ai săi cel de-al doilea mandat de premier, după victoria partidului său conservator FIDESZ la alegerile legislative din 6 aprilie, a asistat la inaugurarea stadionului într-o lojă VIP, în prezenţa unor figuri istorice ale fotbalului ungar.

Orban a creat în 2007 Puskas Academy FC. Şi, de când a preluat şefia Guvernului, în 2010, a acordat milioane de euro cluburilor de fotbal ungre, pentru a-şi putea renova stadioanele sau a ridica altele noi.

Criticii premierului susţin că Puskas Academy FC nu strânge săptămânal decât câteva sute de spectatori, şi, prin urmare, un stadion de asemenea dimensiuni era inutil. În plus, aceştia se leagă şi de costurile ridicării stadionului şi de modul de finanţare a acestuia, într-un moment în care economia ungară se luptă pentru a ieşi din recesiunea în care a intrat în 2012.

Bendeguz Szarvas Koppany, preşedintele Tinerilor Democraţi, a declarat că stadionul acesta este un bun exemplu pentru putreziciunea întregului sistem. “Contribuabilii au finanţat ceea ce s-a construit de către companiile pline de oamenii lui Orban”, a adăugat acesta, referindu-se la firmele de construcţii Meszaros es Meszaros şi Kozgep.

Costul proiectului, 13 milioane de euro, a fost asigurat în parte de stat şi în parte prin donaţiile companiilor care au legături cu partidul FIDESZ al lui Viktor Orban.

Foşti coechipieri ai marelui Puskas în legendara echipă a Ungariei din anii 50, cum ar fi Jeno Busanszky şi Gyula Grosics, au participat la ceremonia de inaugurare, ca şi Amancio şi Pirri, de la Real Madrid, din anii 60.

Înaintea ceremoniei, Orban a dezvelit în apropierea terenului o statuie din bronz a lui Puskas.

×