x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ordinul cibergardienilor

Ordinul cibergardienilor

de Sînziana Stancu    |    29 Iul 2010   •   00:00
Ordinul cibergardienilor
Sursa foto: /Thinkstock

Cheia constă de fapt din şapte fragmente, sub formă de carduri, deţinute de membrii "cupolei" cibergardienilor care răspund de securitatea reţelei internet din întreaga lume. În cazul unui ciberatac de proporţiile unui cataclism, aceşti membri ai "reţelei de încredere" se vor reuni într-un singur loc, fiecare cu cardul său electronic, pentru a restabili reţeaua. Pentru o maximă siguranţă, "cupola" a fost astfel concepută încât nici unul dintre ei să nu deţină puterea absolută asupra reţelei, adică o singură cheie, ci fiecare, cu bucata lui de cheie, să reconstituie întregul, fiind nevoie de cel puţin cinci dintre ei pentru a forma cheia întreagă, informează site-ul popsci.com, citat de BBC online.

Cele şapte chei sunt carduri "inteligente" care conţin fiecare câte o porţiune din cheia sistemului DNSSEC (Domain Name System Security Extensions - sistemul de securitate a numelor domeniilor). Deşi cei şapte membri ai reţelei de securitate au primit, recent, cardurile în mare secret, închişi într-un buncăr la mare adâncime sub pământ, în Statele Unite, echipa cibergardienilor nu este una militară. Programul de securitate al internetului este supravegheat de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), un grup nonprofit care are acces la un sistem de securitate destinat protecţiei utilizatorilor reţelei internet de fraude şi atacuri cibernetice. O parte din schema de securitate a ICANN este tocmai DNSSEC, un protocol de securitate cibernetică, menit să asigure că site-urile Web sunt înregistrate şi "semnate", astfel încât utilizatorii să nu intre într-un site-pirat. Majoritatea serverelor fac parte din DNSSEC, iar în cazul unui atac cibernetic de proporţii internaţionale sistemul poate întrerupe conexiunile între serverele principale pentru a contracara distrugerile. Se estimează că, în prezent, 8% din traficul pe internet se desfăşoară fraudulos.

Cei şapte "cavaleri" ai "ordinului" provin din Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Cehia, China, Burkina Faso şi Trinidad şi Tobago. Unul dintre ei, Paul Kane, este un englez din Bradford on Avon (sud-vestul Angliei), care colaborează, împreună cu o echipă a firmei sale private, cu Centrul de Inovaţii al Universităţii Bath. El a fost ales ca să reprezinte Europa în "cupola" cibercavalerilor. "Sunt emoţionat şi mă simt onorat pentru recunoaşterea meritelor noastre şi pentru contribuţia noastră la securitatea globală a internetului", a declarat Kane, adăugând că este foarte încântat că Universitatea Bath a devenit "un centru global de excelenţă ce contribuie la dezvoltarea tehnologiilor internetului".

De acum încolo, prin noua structură de securitate internaţională, internetul ve deveni mult mai sigur, iar procesul de verificare a site-urilor de pe Web va putea combate mult mai eficient fraudele electronice, datorită cheilor criptografice de înaltă tehnologie.

×
Subiecte în articol: externe