x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Orgoliu - Turcia sfideaza UE

Orgoliu - Turcia sfideaza UE

de Maria Toader    |    06 Sep 2005   •   00:00

Turcia a lansat la sfarsitul saptamanii trecute o provocare Uniunii Europene, afirmand ca orice noua conditie impusa pentru aderare o va determina sa "mearga pe calea ei" si sa inceteze negocierile pentru integrarea europeana, relateaza publicatia electronica EUObserver.com.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat ca pentru tara sa "nu va fi sfarsitul lumii" daca noile conditii impuse, considerate inacceptabile, o vor impiedica sa devina membru UE. Cotidianul turc Zaman l-a citat pe Erdogan ca afirmand, la o conferinta desfasurata in Italia, la sfarsitul saptamanii: "Daca nu vor fi respectate promisiunile, atunci vom numi criteriile de la Copenhaga criteriile de la Ankara si vom continua pe propriul nostru drum".

"Criteriile de la Copenhaga" reprezinta principiile politice formulate de UE in 1993, care stabilesc daca o tara poate deveni membra a Uniunii Europene sau nu.

RELATII TENSIONATE. La sfarsitul saptamanii trecute, relatiile s-au tensionat in cadrul unei reuniuni a ministrilor de Externe, in momentul in care Franta, Grecia si Ciprul au cerut recunoasterea, de catre Guvernul de la Ankara, a Ciprului stat membru UE. Premierul turc a reiterat declaratiile lui Abdullah Gul, ministrul de Externe turc. Acesta a declarat vineri ziarului The Economist ca "daca (UE) va impune noi conditii sau ne va impiedica sa devenim membri cu drepturi depline, ne vom retrage, de data aceasta definitiv". El se referea, prin aceasta, la sugestiile Germaniei, Austriei si Frantei ca un "parteneriat" flexibil intre UE si Turcia ar trebui considerat o alternativa la calitatea de membru deplin al acestei tari in cadrul Uniunii Europene.

×
Subiecte în articol: externe