x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Osetia de Nord - Ostatici in prima zi de scoala

Osetia de Nord - Ostatici in prima zi de scoala

02 Sep 2004   •   00:00

EXTERNE

17 ceceni inarmati au luat ostatici cel putin 200 de elevi ai unei scoli din republica rusa Osetia de Nord. Ei cer eliberarea mai multor camarazi de arme arestati in republica vecina Ingusetia. Cecenii continua sa semene teroarea in Rusia. Dupa ce au lovit crunt capitala Moscova si-au indreptat atentia spre provincie, luand ostatici 200 de copii si 40 de adulti, intr-o scoala din Osetia de Nord, amenintand ca vor pulveriza totul daca fratii lor de lupta arestati in Ingusetia nu vor fi eliberati.
ANA ILIE

Trebuia sa fie o zi speciala pentru elevii rusi. Ieri s-a sarbatorit "Ziua Cunoasterii", care marcheaza in fiecare an inceperea scolii. Cu toate acestea, sarbatoarea a fost umbrita de fortele de securitate raspandite la toate scolile rusesti.

ASALT. Pentru elevii de la Scoala Nr. 1 din Beslan, un orasel de 70.000 de locuitori din apropierea capitalei republicii ruse Osetia de Nord, prima zi de scoala s-a incheiat tragic, cand un comando de cel putin 17 femei si barbati imbracati in negru, mascati, inarmati si "blindati" cu centuri cu explozibil au intrat cu forta in imobil. Au sechestrat toate persoanele pe care le-au gasit acolo, dupa unii fiind vorba de aproape 400 de oameni, printre care cel putin 200 sunt copii, si i-au impins spre sala de sport, unde s-au baricadat, amenintand ca arunca totul in aer daca autoritatile de la Moscova nu le indeplinesc cererile. Mai mult, pentru fiecare tovaras de-al lor pe care l-ar ucide rusii au jurat ca vor ucide si ei cate 50 de copii, in timp ce fiecare camarad ranit va fi "platit" cu viata a 20 de copii.

MULTI RANITI. Nu este foarte clar ce s-a intamplat in interior, dar cel putin noua persoane din angajatii scolii, printre care s-ar putea afla si cei doi politisti desemnati sa pazeasca institutia, au fost omorate de teroristii cesceni. Circa patru persoane au fost ranite de tirurile trase de teroristi la inceputul crizei si au ajuns la spital.

CATIVA AU SCAPAT. Spre amiaza, un grup de 50 de copii, care au reusit sa se ascunda atunci cand rebelii au preluat scoala, au iesit in fuga, in grupuri mici, si s-au refugiat dincolo de barierele de protectie ridicate de autoritatile ruse. La vederea fortei impresionante stranse de rusi in fata scolii, teroristii au dat voie unei femei sa iasa din cladire, purtand un mesaj cutremurator: "Daca incercati sa luati cu asalt scoala, aruncam totul in aer!" Mai mult, cecenii au pus la ferestrele scolii copii pentru a se asigura ca fortele de interventie nu incearca un atac. Cu toate acestea, dupa pranz, rebelii au dat drumul unui grup de 15 copilasi, in semn de bunavointa.

REVENDICARI. Tot ostatica eliberata a dus autoritatilor si lista de revendicari a teroristilor care cer eliberarea cecenilor, "fratii lor de lupta" arestati in republica vecina Ingusetia. Au mai cerut sa vorbeasca cu presedintele republicii Osetia de Nord, Alexander Dzasokhov, cu presedintele Ingusetiei, Murat Ziazikov si cu renumitul doctor Leonid Roshal, care a mai jucat si in 2002 rolul de mediator intre ceceni si rusi.

MASURI DE SECURITATE. In timp ce autoritatile incearca sa ia contactul cu atacatorii, masuri extraordinare de securitate sunt luate pe tot cuprinsul Rusiei, dar mai ales in regiune. Datorita pozitiei sale speciale (Osetia de Nord se invecineaza cu Georgia si republica separatista Osetia de Sud, si cu Ingusetia), granitele republicii ruse sunt extrem de expuse.

SAPTAMANA NEAGRA

Luarea de ostatici de ieri face parte dintr-o adevarata campanie a terorii declansata de rebelii ceceni impotriva rusilor. Mai intai a fost explozia unei bombe artizanele intr-o statie de autobuz din Moscova, nu departe de aeroportul Domodedovo. Patru persoane au fost ranite, dar incidentul a trecut drept unul izolat si fara prea mare insemnatate. El a fost insa un element de diversiune si un preludiu al atacului asupra celor doua avioane de pasageri care au decolat, in acea noapte, de pe Domodedovo. Atentatul s-a soldat cu moartea tuturor celor 89 de persoane aflate la bordul aparatelor. La exact o saptamana dupa deturnarea avioanelor, o cecena a detonat incarcatura de explozibil pe care o avea asupra ei. Terorista si-a ales o zona aglomerata din Moscova, langa o gura de metrou si iesirea dintr-un supermarket. Cel putin 11 morti si peste 50 de raniti, printre care si copii, este bilantul acestui atac.

O dovada ca nervii rusilor sunt deja intinsi la maximum a fost evacuarea de ieri a unei gari din Moscova, in urma unei false alerte cu bomba.

CRONICA TERORII

Luarile de ostatici fac parte din tactica obisnuita a rebelilor ceceni.

Va prezentam o cronologie a celor mai importante astfel de atacuri, a caror serie neagra a inceput acum 13 ani.
  • noiembrie 1991: un avion Tupolev 154, avand la bord 178 de persoane, cu destinatia Ekaterinburg, a fost deturnat de rebeli spre Ankara. Luarea de ostatici s-a incheiat fara varsare de sange, in capitala cecena, Groznii.
  • iunie 1995: un grup de 200 de ceceni a atacat cladirile administrative din orasul Budenovsk (sud-vestul Rusiei), dupa care s-a refugiat intr-un spital, luand ostatici 1.500 de civili. Totul a durat sase zile si s-a incheiat cu 150 de victime, in urma luptelor dintre rebeli si fortele ruse
  • iulie 2001: cateva zeci de persoane au fost retinute de un grup de luptatori, care a cerut eliberarea rebelilor ceceni aflati in custodie rusa. Toti ostaticii au fost salvati dupa o interventie in forta a rusilor
  • octombrie 2002: un comando cecen de 41 de combatanti, printre care 19 femei, a luat ostatici 800 de persoane la un teatru din Moscova, in cel mai sangeros atac de pana acum. Dupa 57 de ore, fortele speciale infiltrate in cladire i-au ucis, cu un gaz special, pe atacatori. Din nefericire, substanta folosita, al carei nume nu a fost dat publicitatii nici pana azi, a provocat si moartea a 129 de ostatici. Autoritatile si populatia din Rusia se tem ca actuala luare de ostatici sa nu se incheie dupa acelasi scenariu tragic.
  • ×