x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Osetia de Sud - Invazie georgiana cu tancuri romanesti

Osetia de Sud - Invazie georgiana cu tancuri romanesti

01 Oct 2004   •   00:00

EXTERNE

Tensiunea creste la granita Georgiei cu autoproclamata republica Osetia de Sud. Ministrul oset de Interne, Robert Guliev, a avertizat ca Tbilisi se pregateste de atacuri majore cu tancuri achizitionate din Romania.
LAVINIA TUDORAN

Osetia de Sud este o regiune independenta de facto de Georgia de la caderea URSS, in 1991. O data insa cu alegerea, anul acesta, a noului presedinte georgian, Mihail Saakasvili, tensiunile cu Tbilisi au crescut, noteaza BBC. Asta mai ales pentru ca Saakasvili s-a declarat pentru readucerea Osetiei de Sud sub controlul Tbilisi-ului. El si-a trimis armata la frontiera si in vara au fost inregistrate ciocniri violente cu fortele Osetiei de Sud. Multi se tem ca tensiunile ar putea degenera intr-un conflict sangeros.

DUBLU ATAC. Ministrul de Interne al Osetiei de Sud, Robert Guliev, a avertizat ieri ca Georgia va trimite la granita in cel mai scurt timp doua grupuri armate. "Regimul de la Tbilisi vrea sa asedieze capitala Tskhinvali si sa blocheze drumul catre Osetia de Nord", a dezvaluit Guliev agentiei Interfax. Ministrul sustine ca Georgia are un plan clar de invadare a Osetiei de Sud si ca, intr-o prima faza, va ataca prin cele doua armate. "Pana acum au plecat spre Osetia de Sud zece tancuri de tip T-72, o parte achizitionate din Romania, o parte reparata in Ucraina", a mai spus Guliev.

RACA. Populatia Osetiei de Sud se opune vehement planului lui Saakasvili de a aduce republica sub controlul Georgiei. Presedintele de la Tskhinvali, Eduard Kokoiti, prosper om de afaceri si fost campion la lupte, chiar a declarat miercuri ca doreste unirea cu Osetia de Nord, republica rusa de langa Osetia de Sud. "Exista o singura Osetie si ea va fi unita in interiorul Rusiei", a promis Kokoiti, care a adaugat ca 98% din locuitorii tarii sale sunt cetateni rusi. De partea sa, Moscova nu prea vrea sa-l ajute pe Saakasvili. "Vina" liderului georgian? Este un foarte bun prieten al administratiei SUA.

×
Subiecte în articol: externe osetia sud osetia osetiei sud