x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Otrăvire: OIAC dă dreptate Londrei

Otrăvire: OIAC dă dreptate Londrei

13 Apr 2018   •   13:55
Otrăvire: OIAC dă dreptate Londrei
Sursa foto: JAKUB GAVLAK/EPA

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a confirmat, ieri, teza guvernului britanic cu privire la originea rusă a agentului neurotoxic folosit pentru otrăvirea, pe teritoriul Marii Britanii, a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale, Iulia.

„Rezultatele analizei efectuate de laboratoarele desemnate de OIAC (...) confirmă descoperirile făcute de Marea Britanie în ceea ce priveşte identitatea agentului chimic toxic folosit la Salisbury”, anunţă OIAC într-un comunicat publicat la Londra, subliniind „puritatea mare” a substanţei. Londra a identificat substanţa ca fiind un agent neurotoxic din familia Noviciok şi a pus pe seama Moscovei răspunderea pentru acest atac. Premierul britanic, Theresa May, a declarat, în 12 martie, că Skripal şi fiica sa au fost otrăviţi cu un agent neurotoxic de tip militar din grupul de agenţi neurotoxici Noviciok, dezvoltat de Uniunea Sovietică în anii 1970-1980. OIAC, care a recoltat propriile eşantioane în oraşul Salisbury, la cererea Marii Britanii, nu a atribuit nimănui vina pentru acest atac - Rusia negând orice implicare în incident - şi nu a specificat numele agentului chimic. Rezultatele analizelor vor fi discutat în cadrul unei sesiuni extraordinare a OIAC, care a fost convocată la cererea Marii Britanii. Iulia Skripal, care a fost externată din spital, a anunţat că suferă încă de pe urma otrăvirii, în timp ce tatăl ei rămâne grav bolnav. Ea a spus că a respins oferta de asistenţă din partea Ambasadei ruse.

Londra impută responsabilitatea atacului Rusiei, care dezminte însă categoric şi cere acces consular la cei doi membri ai familiei Skripal.

 

 

×
Subiecte în articol: otravire spion rus