x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Otravit cu dioxina

Otravit cu dioxina

12 Dec 2004   •   00:00

EXTERNE
Liderul Opozitiei ucrainene, Viktor Iuscenko, a fost otravit cu o substanta de baza a Agentului Orange, folosit in razboiul din Vietnam. Parchetul general din Ucraina a redeschis ancheta legata de tentativa de asasinare a lui Iuscenko.
ANCA ALDEA

DESFIGURAT. Complet transformat fata de cum arata in iunie, chipul lui Iuscenko a devenit vinetiu in ultimele saptamani
Liderul Opozitiei ucrainene a fost otravit cu dioxina, substanta care i-a provocat desfigurarea, a confirmat sambata echipa de specialisti austrieci de la clinica Rudolfinerhaus. Dupa ce vineri dupa-amiaza liberalul ucrainean s-a internat in clinica din nordul Vienei pentru noi teste care sa determine natura cauzelor desfigurarii sale, doctorii au anuntat, a doua zi, ca substanta toxica a ajuns in organismul lui Iuscenko prin alimentatia consumata in septembrie.

IN PERICOL. Concentratia de dioxina din sange si tesuturi era de 1.000 de ori mai mare decat nivelul normal, au anuntat medicii.

Ulterior, ei au declarat ca, daca ucraineanul ar fi primit o doza mai mare de dioxina, aceasta i-ar fi pus capat vietii.

Deocamdata, starea sa de sanatate este "satisfacatoare", nivelul dioxinei din ficatul sau a revenit la normal, iar pacientul este capabil sa lucreze, a anuntat doctorul Michael Zimpfer, directorul clinicii austriece.

RUSIA NU CREDE. La Moscova, Iuri Ostapenko, de la Ministerul rus al Sanatatii, pune sub semnul intrebarii diagnosticul specialistilor vienezi. "Dioxina este o substanta tenace, imprastiata in atmosfera prin procesele industriale, se acumuleaza in aer, apa, alimente, toata lumea a inhalat sau va inhala o doza de dioxina la un moment dat", a spus rusul neconvins. Reactiile venite de la Viena au impartit opiniile si electoratul in Ucraina, unde sustinatorii liberalului Iuscenko pretind ca acesta a fost victima unui complot al Guvernului, iar criticii sai afirma ca prooccidentalul incearca astfel sa-si ridice cota pentru alegerile din 26 decembrie, scrie publicatia britanica The Scotsman.

SUBSTANTA LETALA
Dioxina este un termen general, care descrie o clasa de sute de substante chimice, aflate, in mare parte, in natura, iar contaminarea, pe cale alimentara, a populatiei este de 95%. Cel mai toxic component al dioxinei este TCDD, care a provocat desfigurarea sau acneea clorica a lui Iuscenko. Dioxina, toxina pe baza careia a fost elaborat Agentul Portocaliu, ierbicid dezvoltat de armata americana pentru razboiul din Vietnam, poate provoca boli cardiovasculare si chiar cancer. Cel mai frecvent, dioxina ataca sistemul reproductiv si poate produce efecte negative asupra metabolismului.

×
Subiecte în articol: externe