x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pact global: China și Iranul demarează un acord strategic

Pact global: China și Iranul demarează un acord strategic

16 Ian 2022   •   19:30
Pact global: China și Iranul demarează un acord strategic
Sursa foto: Agerpres

China, critică faţă de sancţiunile americane impuse regimului de la Teheran, a anunţat începerea punerii în aplicare a unui acord strategic cu Iranul, întărind astfel cooperarea bilaterală economică şi politică, informează AFP.

China şi Iranul au semnat acordul în 2021, după ani de negocieri. Acest parteneriat de amploare acoperă domenii variate precum energia, securitatea, infrastructura şi comunicaţiile.

Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, şi omologul său Iranian, Hossein Amir-Abdollahian, au anunţat începerea punerii în aplicare a acestui acord în timpul unei întâlniri care a avut loc, la Wuxi, în estul Chinei.

Nu au fost făcute publice multe detalii despre acest acord secret, dar „The New York Times” a informat în 2020, citând un proiect al acordului, că acesta ar garanta o aprovizionare constantă cu petrol pentru China.

Beijingul este un partener comercial important pentru Iran şi a fost unul dintre cei mai mari cumpărători de petrol ai săi înainte ca fostul preşedinte american Donald Trump să reimpună sancţiuni unilaterale în 2018.

Beijingul a încetat oficial importul de petrol din Iran, dar analiştii spun că ţiţeiul iranian continuă să ajungă în China, oficial ca importuri din alte ţări.

China urmăreşte de mai mult timp să consolideze legăturile cu Teheranul, preşedintele chinez Xi Jinping descriind Iranul drept „principalul partener al Chinei în Orientul Mijlociu”.

 

×
Subiecte în articol: China