x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Palestinienii aleg succesorul lui Arafat

Palestinienii aleg succesorul lui Arafat

07 Ian 2005   •   00:00

Palestinienii isi aleg maine viitorul presedinte, cel care ii va succede lui Yasser Arafat si va avea sarcina dificila de a pune umarul la procesul de pace din Orientul Mijlociu.


ANA ILIE

CONTINUATORUL. Mahmud Abbas a promis la mormantul lui Yasser Arafat ca va face totul pentru ca idealurile fostului lider palestinian sa nu fie uitate
Palestinienii merg maine la urne pentru a-l alege pe succesorul defunctului Yasser Arafat la conducerea Autoritatii Palestiniene dintre cei sapte candidati inscrisi pe listele electorale. Doi dintre acestia isi disputa clar presedintia: Mustafa Barghuti si Mahmud Abbas, liderul Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei, creditat cu cele mai multe sanse.

FAVORITUL. Mahmud Abbas, in varsta de 69 de ani, are, potrivit sondajelor, cele mai mari sanse de a castiga alegerile. Unele rapoarte il dau castigator cu 60% din voturile exprimate. In ultima perioada a campaniei electorale, Abbas, fost premier pe vremea conducerii lui Arafat, a dat semnale pozitive pentru continuarea procesului de pace si pentru deschiderea dialogului cu premierul israelian Ariel Sharon, imediat dupa alegerile de duminica. "Ariel Sharon este liderul ales al israelienilor si vom negocia cu el", a spus Abbas, adaugand: "Ramane de vazut daca este sau nu serios". Remarcele lui Abbas au venit la doar doua zile dupa ce tot el calificase Israelul drept "dusman zionist", remarca ce a starnit nemultumirea liderilor israelieni.

Vineri dimineata, in ultima zi de campanie electorala, Abbas a depus o coroana de flori la mormantul lui Yasser Arafat, cu ocazia "Zilei Martirului", si si-a reinnoit promisiunea de a-i continua munca.

RIVALUL. Mustafa Barghuti, in varsta de 51 de ani, este secretarul general al Initiativei Nationale Palestiniene, miscare politica ce militeaza pentru democratie si drepturile omului. El a fost arestat ieri de Politia israeliana, la Ierusalim, in timp ce incerca sa ajunga in zona Esplanadei Moscheilor. Barghuti s-a impotrivit: "Arestati un candidat la Presedintie care dispune de un permis pentru a merge in Ierusalimul de Est". Cu toate acestea, Politia l-a retinut pentru cercetari, pe motiv ca Esplanada este un loc de rugaciune, si nu de propaganda.

PESTE UN MILION DE VOTANTI
Aproape 1,8 milioane de palestinieni cu varsta de peste 18 ani au dreptul sa voteze, insa doar 1.282.524 s-au inscris pe liste, potrivit unui raport al Comisiei Electorale Centrale. Alegatorii vor trebui sa aleaga numele insotit de emblema candidatului, apoi vor depune buletinul de vot in urna transparenta. Apoi, alegatorului i se va aplica pe deget cerneala permanenta, pentru a se evita repetarea votului. Candidatul cu cel mai mare numar de voturi, si nu neaparat majoritatea, va fi proclamat presedintele Autoritatii Palestiniene, pentru un mandat de patru ani, care va putea fi reinnoit o singura data.
×
Subiecte în articol: externe abba