x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Panică la Buckingham! Coreea de Nord a felicitat-o pe regină de ziua ei. Analiştii, chemaţi să lămurească evenimentul

Panică la Buckingham! Coreea de Nord a felicitat-o pe regină de ziua ei. Analiştii, chemaţi să lămurească evenimentul

17 Iun 2014   •   19:03
Panică la Buckingham! Coreea de Nord a felicitat-o pe regină de ziua ei. Analiştii, chemaţi să lămurească evenimentul

Coreea de Nord dă semne că ar vrea să iasă din izolarea internaţională, spun analiştii în relaţii internaţionale după ce un mesaj de felicitare pentru ziua reginei Marii Britanii a fost trimis de la Phenian.

Urările de la mulţi ani au venit din partea lui Kim Yong-nam, preşedintele prezidiului Adunării Supreme a Coreei de Nord, considerat al doilea cel mai puternic om din ţară, după dictatorul Kim Jong-un.

"În mesaj i se ura reginei sănătate şi fericire, iar poporului britanic fericire şi prosperitate", se arată într-un raport de la Buckingham.

De asemenea, cu ocazia zilei reginei, la ambasada Marii Britanii din Coreea de Nord a avut loc o recepţie la care au participat mai mulţi oficiali nord-coreeni.

Analiştii cred că brusca prietenie afişată de statul comunist arată o nevoie acută de ajutor internaţional, mai ales după ce China a dat semne că ar fi gata să sisteze ajutoarele către Coreea de Nord şi să-şi reorienteze interesele către o alianţă comercială cu Coreea de Sud.

"Coreea de Nord caută prieteni noi. În acelaşi timp, oficiali nord-coreeni au fost trimişi la Londra pentru a face bani la bursă şi a căuta ajutoare pentru dezvoltare", spune profesorul Toshimitsu Shigemura, de la Universitatea Waseda, din Tokyo, un specialist în problemele nord-coreene.

"Există de asemenea o adevărată preocupare în rândurile conducerii partidului cum că regimul s-ar putea destrăma în lipsa ajutorului chinez, aşa că tot mai multe persoane caută o ţară care le-ar putea acorda azil", a adăugat profesorul. 

×
Subiecte în articol: coreea de nord regina marii britanii