Mai mulţi milionari, care au finanţat într-o proporţie semnificativă vizita oficială de patru zile a Papei în Marea Britanie, au fost răsplătiţi cu audienţe private cu Benedict al XVI-lea, provocând nemulţumirea celorlalţi credincioşi, relatează Mail on Sunday în ediţia electronică.
Potrivit unor surse interne, cea mai mare parte a sumei de 6,5 milioane de lire sterline (peste 7,6 milioane euro) adunate până în prezent de Biserica Catolică pentru finanţarea vizitei provine de la oameni de afaceri, între care Sir Anthony Bamford, proprietarul producătorului de echipamente de construcţie JCB. În timpul vizitei, majoritatea donatorilor l-au întâlnit pe Benedict al XVI-lea în cadrul unor adunări, precum cea dinaintea sujbei pe care a oficiat-o la Catedrala din Westminster.
Însă catolicii şi-au exprimat nemulţumirea cu privire la adunarea de fonduri de la oameni de afaceri. "Este o poziţie neconfortabilă pentru Biserică, să-i ia în braţe pe bogaţi", a declarat o sursă din cadrul Bisercii. "Unii catolici nu vor fi încântaţi, mai ales că donatorii au avut şansa să se întâlnească şi să vorbească cu Papa faţa în faţă", a continuat aceasta.
Bamford, unul dintre principalii donatori ai Partidului Conservator britanic, a cărui avere este estimată la 950 de milioane de lire sterline (peste 1,1 miliarde de euro), a fost implicat, în mai, într-o controversă, după ce şi-a retras candidatura pentru un titlu nobiliar. Între alţi donatori, potrivit unor surse, publicaţia îi citează pe Peter Sutherland, fost preşedinte al BP şi director al Royal Bank of Scotland, pe omul de afaceri elveţian Urs Schwarzenbach şi pe investitorul John Studzinski. Unii dintre aceştia au oferit câte 250.000 de lire sterline (peste 290.000 de euro), potrivit publicaţiei.
Deşi costurile evenimentelor oficiale, inclusiv întâlnirea Papei cu regina, au fost suportate de la buget, Biserica are de achitat facturi în valoare de 10 milioane de lire sterline (peste 11,7 milioane de euro), pentru organizarea unor evenimente religioase. Astfel, aceasta mai are nevoie de alte 3,5 milioane de lire sterline (peste 4,1 milioane de euro) pentru acoperirea cheltuielilor şi se va adresa din nou donatorilor. Mai multe parohii au reuşit să strângă, înaintea vizitei, aproximativ un milion de lire sterline (peste 1,1 milioane de euro), precizează publicaţia.
Un purtător de cuvânt al Bisericii a subliniat că instituţia nu a confirmat niciodată identitatea donatorilor şi a precizat că nu a existat nici o înţelegere prin care aceştia să se întâlnească, în mod necesar, cu Papa, în timpul vizitei. (Mediafax)