x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Papa Francisc: Doar cei bogați își pot permite să aibă copii în Italia

Papa Francisc: Doar cei bogați își pot permite să aibă copii în Italia

de Redacția Jurnalul    |    12 Mai 2023   •   20:45
Papa Francisc: Doar cei bogați își pot permite să aibă copii în Italia
Sursa foto: Hepta

Înființarea unei familii în Italia devine un „efort titanic" pe care doar cei bogați și-l pot permite, a declarat vineri Papa Francisc, avertizând că problemele sociale și crizele economice îi împiedică pe tineri să aibă copii, potrivit Reuters.

Numărul nașterilor în Italia a scăzut pentru prima dată sub 400.000 în 2022. A fost al 14-lea an la rând când s-a înregistrat o scădere, potrivit statisticilor.

Vorbind la o conferință despre criza demografică, Papa Francisc a declarat că scăderea natalității semnalează o lipsă de speranță în viitor.

„Dificultatea de a găsi un loc de muncă stabil, dificultatea de a păstra o casă, prohibitiv de scumpă, chiriile mari și salariile insuficiente sunt probleme reale. Piața liberă, fără măsurile necesare, devine sălbatică și produce situații și inegalități din ce în ce mai grave", a declarat el, în timpul conferinței la care a participat și premierul italian Giorgia Meloni.

Papa a spus că animalele de companie înlocuiesc copiii în unele gospodării și a povestit cum o femeie, la o audiență recentă, și-a deschis punga și a cerut o binecuvântare papală pentru „copilul ei”. În interior era un câine.

„Mi-am pierdut răbdarea și am mustrat-o spunând că mulți copii sunt flămânzi și îmi aduceți un câine", a spus el.

Totuși, el a recunoscut că există „constrângeri aproape insurmontabile” asupra femeilor tinere forțate să aleagă între carieră și maternitate. Având în vedere costurile ridicate implicate în creșterea copiilor, oamenii își revizuiesc prioritățile, a adăugat el.

Scăderea populației este o preocupare majoră pentru cea de-a treia țară din zona euro. Ministrul Educației a declarat joi că datele demografice actuale sugerează că populația școlară din Italia va scădea cu un milion în următorii 10 ani.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: papa francisc italia familie