x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Papa Francisc a proclamat 14 noi sfinţi

Papa Francisc a proclamat 14 noi sfinţi

de Redacția Jurnalul    |    20 Oct 2024   •   23:40
Papa Francisc a proclamat 14 noi sfinţi
Sursa foto: Hepta/Papa Francisc

Papa Francisc a ridicat duminică 14 figuri ale Bisericii la rangul de sfinţi, la Vatican, inclusiv 11 martiri ucişi în Siria în secolul al XIX-lea şi deveniţi simboluri ale persecuţiei creştinilor sub Imperiul Otoman, transmite AFP.

Ceremonia de canonizare a avut loc la ora 10:30 (08:30 GMT) în Piaţa Sfântul Petru, în prezenţa a mii de credincioşi din întreaga lume şi a reprezentanţilor oficiali ai ţărilor în cauză.

Canonizarea - pasul final spre sfinţenie în Biserica Catolică, după beatificare - necesită trei condiţii: să fi fost mort de cel puţin cinci ani, să fi dus o viaţă creştină exemplară şi să fi făcut cel puţin două minuni.

Între noii sfinţi se numără cei 11 "martiri ai Damascului", asasinaţi în iulie 1860 în capitala Siriei, pe atunci atunci sub dominaţie otomană, de un comando de musulmani druzi în mănăstirea unui cartier creştin.

Potrivit Vatican News, presa oficială a Vaticanului, "martiriul lor s-a produs într-un context de persecuţii organizate de musulmanii druzi, din Liban până în Siria, în timpul cărora se spune că mii de creştini şi-ar fi pierdut viaţa".

Aceşti martiri, printre care opt franciscani şi trei mireni de rit maronit, fraţii Massabki, au fost beatificaţi în 1926 de Papa Pius al XI-lea.

Ceilalţi canonizaţi sunt trei fondatori de comunităţi religioase: misionarul italian Giuseppe Allamano (1851-1926), călugăriţa italiană Elena Guerra (1835-1914) şi canadianca Marie-Leonie Paradis (1840-1912), fondatoarea unei congregaţii dedicate educaţiei catolice

În mai, Papa Francisc a anunţat şi canonizarea lui Carlos Acutis, un adolescent italian pasionat de internet şi foarte evlavios, a cărui moarte din cauza unei leucemii devastatoare în 2006 a mişcat ţara.

Data acestei ceremonii nu a fost încă stabilită, dar ar putea avea loc în cursul anului 2025, anul "Jubileului" de la Roma unde sunt aşteptaţi peste 30 de milioane de pelerini.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: papa noi sfinti Vatican