x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Papa Francisc se află în vizită la Sarajevo

Papa Francisc se află în vizită la Sarajevo

06 Iun 2015   •   10:55
Papa Francisc se află în vizită la Sarajevo

Papa Francisc a ajuns, în această dimineață în Bosnia-Herțegovina unde îl așteaptă peste 100.000 de credincioși.

Suveranul Pontif vizitează capitala Sarajevo cu scopul de a determina pacea și reconcilierea în acest stat.

Papa va ține o slujbă pe stadionul orașului și se va întâlni cu membrii comunităților musulmane,  ortodoxe și evreiești.

Bosnia rămâne un stat divizat din cauze religioase și etnice la 20 de ani de la războiul civil.

Cardinalui Vinko Puljic a făcut apel la cetățenii acestui stat să: ”își țină inimile și urechile deschise la mesajul Papei.”

”Am pus multă dragoste în organizarea acestei vizite” a mai spus prelatul. ”Orașul radiază de bucurie”, a adăugat cardinalul.

Războiul dintre sârbii creștinii ortodocși și musulmanii bosniaci de la începutul anilor 90 a determinat o scindare etnică adâncă.

Papa Francisc va susține reconcilierea prin încurajarea comunităților de a se uni.

Într-un mesaj trimis săptămâna aceasta, cetățenilor din Sarajevo, papa scria ”Vin printre voi...pentru a-mi exprima susținerea pentru dialogul ecumenic interconfesional, și mai presus de toate să încurajez coabitarea pașnică în țara voastră.”

Cel puțin 5.000 de polițiști vor asigura buna desfășurare a evenimentului iar autoritățile au pus la dispoziția populației un număr de telefon de urgență pentru semnalarea eventualelor activități suspecte din timpul vizitei Papei.

Vineri, media locală relata despre un video publicat pe internet de juhadiștii Statului Islamic în care chemau la acțiune în Balcani. Totuși se crede că acest mesaj nu ar avea nicio legătura cu vizita suveranului pontif.

Au trecut 18 ani de când Papa Ioan Paul a cătătorit la Sarajevo în timpul puternicei furtuni din 1997 iar anul trecut a fost ridicat un monument în capitala țării, în onoarea fostului Papă.

×
Subiecte în articol: papa francisc sarajevo