x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Papa Francisc se declară dispus să viziteze Irakul şi China în anumite condiţii

Papa Francisc se declară dispus să viziteze Irakul şi China în anumite condiţii

de Agerpres    |    18 Aug 2014   •   22:48
Papa Francisc se declară dispus să viziteze Irakul şi China în anumite condiţii

Papa Francisc a declarat luni că, dacă va fi necesar, este dispus să meargă în Irak pentru a sprijini refugiaţii creştini şi celelalte confesiuni din Kurdistanul autonom, afirmându-şi totodată şi disponibilitatea de a efectua o vizită în China, dar cu condiţia ca Biserica catolică din această ţară să fie lăsată să-şi desfăşoare activitatea în mod liber.

Într-o conferinţă de presă desfăşurată la bordul avionului după încheierea vizitei în Coreea de Sud, Suveranul Pontif a cerut o acţiune colectivă a ONU pentru "a opri agresiunea injustă" a jihadiştilor în Irak, declarându-se împotriva unei intervenţii unilaterale, aluzie la raidurile aeriene selective efectuate de aviaţia americană.

Referindu-se la modalităţile prin care ar putea ajuta creştinii din Irak ameninţaţi de ofensiva jihadiştilor, Papa Francisc nu a exclus posibilitatea unei vizite în Irak "dacă va fi necesar", dar a admis totuşi că în acest moment o astfel de vizită nu este cea mai bună opţiune.

Întrebat, în timp ce avionul cu care se reîntorcea la Roma zbura deasupra Chinei, dacă are în vedere să viziteze şi această ţară, Suveranul Pontif a răspuns că este dispus să efectueze o astfel de vizită "chiar şi mâine", dar cu o singură condiţie, respectiv ca Biserica catolică din această ţară să aibă libertatea de a-şi desfăşura activitatea.

La ora actuală, chinezii catolici sunt împărţiţi între o Biserică patriotică legată de regimul comunist şi o Biserică clandestină fidelă Vaticanului. Totuşi, între guvernul de la Beijing şi Vatican există contacte neoficiale discrete.

×
Subiecte în articol: papa francisc