x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Paradă militară impresionantă în Piaţa Roşie din Moscova. Rusia sărbătoreşte Ziua Victoriei (VIDEO)

Paradă militară impresionantă în Piaţa Roşie din Moscova. Rusia sărbătoreşte Ziua Victoriei (VIDEO)

09 Mai 2014   •   09:35
Paradă militară impresionantă în Piaţa Roşie din Moscova. Rusia sărbătoreşte Ziua Victoriei (VIDEO)

Rusia sărbătoreşte Ziua Marii Victorii şi marchează capitularea Germaniei şi sfârşitul celui de-Al Doilea Război mondial. Parada militară a început la ora 10:00, ora Moscovei, şi a fost deschisă de ministrul rus al Apărării, Serghei Soigu.

Președintele Vladimir Putin, prezent la ceremonie, a rostit o alocuțiune, care s-a încheiat cu uralele miilor de participanți. Liderul de la Kremlin a reamintit ce semnificații are 9 Mai pentru țara sa.

URMĂREȘTE LIVE PARADA DIN PIAȚA ROȘIE DIN MOSCOVA


Peste 11.000 de soldaţi şi cadeţi de la şcolile militare, 151 de echipamente militare, precum şi 69 de avioane şi elicoptere participă la această defilare, care se vrea o demonstraţie de forţă, în prezenţa preşedintelui rus Vladimir Putin şi a premierului Dmitri Medvedev.

Ministrul rus al apărării, general de armata Serghei Şoigu, a trecut în revistă trupele din dispozitiv, în sunetele fanfarei militare. Comandantul paradei este general-colonelul Oleg Saliukov.

Potrivit RIA Novosti, citată de Agerpres, printre echipamentele angajate la parada din Piaţa Roşie figurează vehicule blindate Taifun, tancuri T-90A, sisteme antiaeriene Panţîr-S1, dispozitive de lansare a rachetelor S-400 Triumf şi Topol-M etc.

La finalul defilării, Piaţa Roşie va fi survolată de zeci de avioane strategice, printre care Su-27 şi Su-34, Il-76, avionul de recunoaştere radar A-70, bombardiere Tu-Tu-22M3, Tu-95, elicoptere Mil Mi-8, Mi-26, Mi-28 etc.

Un foc de artificii este prevăzut la Moscova pentru ora locală 22:00, dar astfel de spectacole pirotehnice vor avea loc în toate marile oraşe din Federaţia Rusă, la fel ca în fiecare an.

În fiecare an, Rusia celebrează victoria aliaţilor în cel de-al Doilea Război Mondial la 9 mai - capitularea fiind semnată la 8 mai noaptea târziu, 9 mai, după ora Moscovei.

Acest eveniment, prin care Rusia îşi demonstrează puterea sa militară cu lansatoare de rachete, tancuri şi bombardiere, este chiar mai important în acest an pentru Kremlin, în contextul opoziţiei Occidentului faţă de Rusia cu privire la situaţia din Ucraina.

Media ruse sugeraseră săptămâna aceasta că preşedintele Vladimir Putin ar putea să se deplaseze în Crimeea de 9 mai, pentru prima oară după alipirea peninsulei la Rusia, pentru a asista la parada militară organizată la Sevastopol - baza Flotei Rusiei din Crimeea.

×