x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Paradox - Accidentele ucid mai mult ca razboiul

Paradox - Accidentele ucid mai mult ca razboiul

de Mihaela Biliovschi    |    30 Iul 2006   •   00:00

Corespondenta din Washington
La 40 de luni de la inceperea ofensivei din Irak, mai multi americani au pierit in accidente auto decat pe frontul antiterorist.
Corespondenta din Washington
STATISTICA. Pe soselele si autostrazile americane au loc mii de accidente anual

La 40 de luni de la inceperea ofensivei din Irak, mai multi americani au pierit in accidente auto decat pe frontul antiterorist. Zilele trecute. Breaking news. In Irak au avut loc alte doua explozii cauzate de masini capcana, iar insurgentii au deschis focul impotriva multimii si a celor care incercau sa salveze vietile ranitilor.

Cu voce grava, voit trista, comentatoarea anunta numarul "fatalitatilor" de la inceputul asa-numitului razboi din Irak. E breaking news pentru ca numarul e rotund. 2.550 de americani si-au gasit sfarsitul pe fosta mosie a lui Saddam Hussein. Tarile aliate au completat cu inca 1.226 de eroi. Romania a platit si ea cu doua vieti. Sunt 40 de luni de cand trupele americane si ale tarilor aliate au patruns in Irak in cautarea armelor de distrugere in masa. Arsenal care nici in ziua de azi n-a aparut. Informatia ca Irakul ar detine astfel de arme a fost nu doar grava prin efectul ei, dar niciodata probata.

America a reactionat. Proteste fata de razboiul din Irak. Unii purtand, pictate pe pancarte, chipurile tinerilor soldati pierduti sub ploaia de gloante sau a bombelor improvizate. Proteste masive se inregistreaza in fiecare an la Washington DC. America reactioneaza.

SOFERUL BEAT VS INSURGENTUL. O data ce vocea jurnalistei de la CNN se pierde in scarita urechii, in minte prinde viata o alta voce. Comentand moartea celui de-al doilea roman ucis in Irak si propunerea premierului Tariceanu de a retrage trupele pana la sfarsitul anului, un coleg american spune, aproape ca pentru el: "E incredibil cum iesim in strada sa condamnam razboiul din Irak, dar nu iesim sa-i condamnam pe soferii care conduc sub influenta bauturilor alcoolice. Statisticile spun, si nu eu, ca principalul dusman al SUA il reprezinta soferul beat la volan".

BILANT. Soferii bauti, principala "sursa" de victime

Ma duc la statistici. Pe site-ul NHTSA (Administratia Sigurantei Traficului pe Autostrazile Nationale) al SUA, oficial si credibil. Cifrele ingrozesc. In anul 2003, numarul fatalitatilor cauzate de soferi aflati la volan sub influenta alcoolului atinge valoarea de 17.105. In 2005 numarul se mentine, 16.694. Totalul pe 2005 e si mai groaznic: 42.636.

In Romania, doar in anul 2005, numarul victimelor accidentelor rutiere e de 2.491. Numar care, proportionat cu totalul locuitorilor de peste Ocean, arata ca suntem in urma cu aproape 700 de morti, anual. Sigur, asta daca eliminam un factor important. In America, 80% dintre cetateni se afla zilnic in spatele volanului. Doar sugarii si prescolarii sunt pasageri.

PERICOL. Dincolo de orice interpretare a statisticilor, un lucru e cert. Prietenul meu are dreptate. Inamicul numarul unu in Statele Unite il reprezinta soferii care conduc sub influenta alcoolului. Intrebarea urmatoare e: cati dintre americanii ucisi in Irak ar fi supravietuit soferilor beti? Diferenta intre victimele celor doi factori, alcoolul si razboiul, e vointa fiecaruia. Ucisii in Irak au ales sa fie acolo, constienti ca moartea poate striga "time-out" in fiecare secunda. Victimele accidentelor de masina n-au gandit o clipa ca vor sfarsi sub mormanul de fiare. concluzia o stim cu totii. Moartea nu da preaviz. Intrebarea insa, ar fi de ce nu iese America in strada? De ce nu protesteaza America si fata de soferii care conduc sub influenta alcoolului?

×
Subiecte în articol: externe irak