x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Parlamentul bulgar a adoptat Legea Confiscării averilor

Parlamentul bulgar a adoptat Legea Confiscării averilor

de Istvan Deak    |    04 Mai 2012   •   13:49
Parlamentul bulgar a adoptat Legea Confiscării averilor

Parlamentul bulgar a adoptat joi seara, dupa mai multe ore de dezbateri, Legea Confiscarii averilor, care urmeaza sa sanctioneze imbogatirea nejustificata si a carei adoptare era recomandata de Comisia Europeana, relateaza AFP si Rador.

Proiectul a fost adoptat dupa ce premierul bulgar, Boiko Borisov, amenintase cu demisia Executivului de la Sofia in caz de vot negativ si la capatul a cinci zile de dezbateri-maraton, pentru a putea fi luat in calcul la urmatorul raport al Bruxelles-ului in curs de elaborare privind progresele inregistrate de Bulgaria in materie de reforma a justitiei.

Conform legii, confiscarea averilor va fi posibila in urma unei proceduri civile, fara a se astepta intrarea in vigoare a unui verdict pentru activitati infractionale, cum era cazul pana in prezent. Proprietarea achizitionata in cursul ultimilor 15 ani si a carei valoare depaseste cu 128.000 de euro veniturile declarate, va putea fi confiscata daca originea sa legala nu este dovedita.

Opozitia a criticat, printre altele, posibilitatea ca procedura de confiscare sa inceapa numai la baza unei constatari administrative pentru pagube aduse bugetului de peste 77.000 de euro. Exista temerea ca noua lege va putea stimula denunturile, in scopul denigrarii unor persoane sau ruinarii afacerii unor concurenti. Legea va putea deveni un mijloc de presiune politica, au avertizat voci din opozitie. Unul dintre liderii dreptei, Nikolai Mihailov, a declarat ca oligarhia consolidata nu poate fi afectata de noua lege. Lideri ai opozitiei au declarat ca guvernantii s-au grabit sa voteze, in speranta ca vor putea obtine un raport pozitiv de tara.

De la aderarea sa le Uniunea Europeana, in 2007, Bulgaria, ca si Romania, face obiectul unei supravegheri din partea Bruxelles-ului, stricte si inedite, a progreselor inregistrate in lupta contra coruptiei si criminalitatii organizate. Sofia si Bucurestiul conteaza pe o evaluare pozitiva in cadrul urmatorului raport al Comisiei Europene care va fi dat publicitatii in iulie, pentru a-si spori sansele de aderare la Spatiul Schengen.

×