x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Parlamentul irakian a adoptat o nouă lege electorală

Parlamentul irakian a adoptat o nouă lege electorală

24 Dec 2019   •   22:35
Parlamentul irakian a adoptat o nouă lege electorală

Parlamentul irakian a aprobat o nouă lege electorală, una din revendicările principale ale manifestaţiilor declanşate pe 1 octombrie. Cu toate astea, blocajul politic împiedică în continuare numirea unui prim-ministru interimar.
Protestatarii, mulţi dintre ei tineri, cer înlocuirea unui sistem politic pe care îl consideră profund corupt şi responsabil de menţinerea în sărăcie a majorităţii populaţiei. Protestele împotriva clasei politice au început paşnic în octombrie, dar au devenit în curând violente, soldându-se cu cel puţin 485 de morţi, în majoritate dintre demonstranţi.

'În numele Irakului, în numele poporului irakian, în numele martirilor, legea a fost aprobată', a declarat preşedintele Consiliului Reprezentanţilor, Mohammed al-Halbousi, după vot.

Reforma prevede votul uninominal, care va înlocui un sistem complex care îmbina scrutinul proporţional cu cel pe liste. Fiecare membru al parlamentului va reprezenta un district electoral anume, în loc ca grupuri de deputaţi să reprezinte provincii întregi.
Circumscripţiile vor fi de asemenea redesenate, dar parlamentul nu a precizat deocamdată cum anume.

Protestarii au cerut nu doar o nouă lege electorală, ci şi înlăturarea întregii clase politice şi instalarea unui prim-ministru fără afiliere de partid.

Adel Abdul Mahdi, care a demisionat la presiunea străzii, rămâne premier interimar până la numirea unui succesor, întârziată însă de luptele între facţiunile politice rivale.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: irak lege electorala