x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Parlamentul rus anulează 90% din datoria Cubei faţă de fosta URSS

Parlamentul rus anulează 90% din datoria Cubei faţă de fosta URSS

de Agerpres    |    04 Iul 2014   •   19:37
Parlamentul rus anulează 90% din datoria Cubei faţă de fosta URSS

Camera inferioară a parlamentului federal rus (Duma) a ratificat vineri acordul semnat între Rusia şi Cuba ce prevede anularea a 90% din datoria enormă a Havanei faţă de fosta URSS, datorie care a făcut ca relaţiile dintre cele două ţări să se menţină mult timp tensionate.

Acest vot intervine cu o săptămână înainte de vizita preşedintelui Vladimir Putin în Cuba, vizită destinată intensificării relaţiilor comerciale ruso-cubaneze şi în cadrul căreia şeful statului rus urmează să-l întâlnească pe Fidel Castro, după cum a informat Kremlinul, potrivit AFP.

Documentul ratificat prevede anularea a 90% din datoria cubaneză evaluată la 35,2 miliarde de dolari şi rambursarea restului sumei (aproximativ 3,5 miliarde de dolari) în decurs de 10 ani.

Textul a fost semnat la 25 octombrie 2013, cu ocazia unei vizite a premierului Dmitri Medvedev în Cuba, părţile semnând atunci mai multe acorduri de cooperare în domeniul economic.

AFP notează că nu a fost dezvăluit niciun detaliu în legătură cu modalităţile de reglementare a acestei foarte controversate datorii cubaneze faţă de fosta URSS care mult timp a constituit un obstacol în normalizarea relaţiilor dintre Havana şi fostul să aliat din epoca 'războiului rece'.

Din 2005, Rusia şi Cuba şi-au relansat relaţiile, reduse aproape la zero după dezmembrarea blocului sovietic, la începutul anilor '90. Moscova este în prezent al nouălea partener comercial al Havanei, cu schimburi comerciale de 224 milioane de dolari în 2011, nu departe de Venezuela, China, Spania, primii trei parteneri economici ai Cubei. 

×
Subiecte în articol: Cuba URSS Rusia datorie cuba