x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Partidul Republican menţine avansul pentru controlul Camerei Reprezentanţilor

Partidul Republican menţine avansul pentru controlul Camerei Reprezentanţilor

10 Noi 2022   •   18:39
Partidul Republican menţine avansul pentru controlul Camerei Reprezentanţilor
Sursa foto: Hepta

Partidul Republican din SUA menţine avansul în cursa pentru a obţine majoritatea în Camera Reprezentanţilor, conform datelor electorale actualizate, iar cursa pentru controlul asupra Senatului este în continuare foarte strânsă, existând posibilitatea turului secund în statul Georgia.

Potrivit proiecţiilor postului de televiziune ABC News, bazate pe datele din acest moment, Partidul Republican a obţinut 210 locuri în Camera Reprezentanţilor, iar Partidul Democrat 197. Proiecţiile postului de televiziune CNN indică 209 locuri pentru Partidul Republican în Camera Reprezentanţilor, în timp ce Partidul Democrat este la nivelul de 191 de locuri. Camera Reprezentanţilor are 435 de locuri, iar controlul va fi al partidului care va depăşi 218 locuri.

Cursa la Senat rămâne foarte strânsă. În acest moment, Partidul Republican este creditat cu 48-49 de locuri din totalul de 100, iar Partidul Democrat cu 48 de locuri. Majoritatea simplă va fi atinsă la 51 de locuri, dar este posibilă şi o situaţie de egalitate. Situaţia din Senat depinde de rezultatele alegerilor din statele Arizona, Georgia, Nevada şi Wisconsin. În Georgia, scrutinul ar putea ajunge în turul doi, pe 6 decembrie, întrucât au fost trei candidaţi şi, conform proiecţiilor, niciunul nu a depăşit nivelul de 50% din voturi. Senatorul democrat în funcţie Raphael Warnock este în acest moment la nivelul de 49,4% din voturi, candidatul republican Herschel Walker a obţinut 48,5%, iar politicianul Chase Oliver, din cadrul Partidul Libertarian, a obţinut 2,1%.

În cursele electorale pentru conducerea statelor, Partidul Republican a obţinut până acum 24 de posturi de guvernatori, iar Partidul Democrat 22.

Fostul preşedinte american Donald Trump, care s-a implicat activ în campania electorală, a admis, miercuri seară, că rezultatele înregistrate de Partidul Republican în scrutinul parlamentar sunt "oarecum dezamăgitoare", dar a salutat o "foarte mare victorie", pe fondul unor acţiuni de contestare. "Chiar dacă din anumite puncte de vedere alegerile de ieri au fost oarecum dezamăgitoare, din punctul meu de vedere sunt o foarte mare victorie - 219 victorii şi 16 înfrângeri la nivel general. Cine a fost vreodată mai bine de atât?", a declarat Donald Trump într-un mesaj postat pe platforma Truth Social, potrivit publicaţiei The Hill. Anterior, Trump afirma că, deşi a fost "o seară extraordinară", "presa de tip ştiri false împreună cu partenerii delictelor, democraţii, fac tot posibilul să minimizeze rezultatele".

Însă Mick Mulvaney, fost şef al cancelariei de la Casa Albă, a afirmat că fostul preşedinte Donald Trump nu are o situaţie foarte bună în urma scrutinului parlamentar din SUA şi ar putea fi învins de guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, în cursa pentru a fi candidat la preşedinţie în 2024. "Între a fi Donald Trump sau Ron DeSantis acum, oricine ar vrea să fie Ron DeSantis. DeSantis a câştigat, iar Trump nu este într-o situaţie foarte bună", a declarat Mick Mulvaney, pentru CBS News. Mulţi candidaţi republicani susţinuţi direct în campanie de Donald Trump au înregistrat rezultate slabe în scrutinul legislativ intermediar.

Victoria clară a politicianului republican Ron DeSantis, care a obţinut un nou mandat de guvernator al statului Florida, îl poziţionează favorabil pentru a reprezenta Partidul Republican în scrutinul prezidenţial din 2024, în detrimentul fostului preşedinte Donald Trump. Guvernatorul Ron DeSantis a obţinut o victorie clară în statul Florida, la o diferenţă de 20% (1,5 milioane de voturi) în raport cu fostul guvernator Charlie Crist. În afară de propria victorie, Ron DeSantis a contribuit şi la reconfigurarea listelor candidaţilor republicani din Florida pentru posturi în Congresul SUA, ceea ce confirmă influenţa acestuia în Partidul Republican. "Datorită susţinerii masive a locuitorilor din Florida, nu doar că am câştigat un scrutin, am rescris harta politică. Vă mulţumesc că ne-aţi onorat cu o victorie istorică", a afirmat Ron DeSantis.

În pofida conturării perspectivelor preluării controlului asupra Camerei Reprezentanţilor, unii analişti notează că Partidul Republican nu a înregistrat o victorie masivă în scrutinul parlamentar intermediar, considerând că acesta este un semnal că Donald Trump, implicat activ în campanie, nu este foarte popular. Situaţia ar putea afecta şansele lui Trump de a deveni candidatul Partidului Republican în scrutinul din 2024. În ultimele zile, Donald Trump a intensificat criticile la adresa lui Ron DeSantis, sugerând să acesta ar avea un eşec dacă va candida împotriva sa în scrutinul intern pentru desemnarea candidatului republican în scrutinul prezidenţial. "Nu ştiu dacă va candida, dar dacă va câştiga, s-ar putea să se rănească foarte rău. Cred că ar face o greşeală, cred că nu ar fi pe placul bazei electorale, nu cred că ar fi bine pentru partid", a afirmat Trump într-un interviu acordat postului Fox News. Trump chiar a sugerat că ar putea dezvălui informaţii compromiţătoare despre Ron DeSantis. "Aş spune lucruri care nu ar fi foarte plăcute despre el, ştiu despre el mai multe decât oricine altcineva (...)", a afirmat Trump.

Preşedintele Joseph Biden, un politician din Partidul Democrat, a declarat că rezultatul scrutinului parlamentar este "bun" pentru starea democraţiei şi a admis că probabil va fi nevoit să colaboreze cu liderii republicani. "Presa şi analiştii politici anticipau un val uriaş pro-republican, dar nu s-a întâmplat. Ştiu că probabil aţi fost nemulţumiţi de optimismul meu obsesiv, dar m-am simţit bine pe parcursul întregului proces", a afirmat Biden miercuri seară. "Cred că ziua alegerilor a fost o zi bună pentru democraţie, o zi bună pentru America. Cetăţenii americani s-au pronunţat, acest lucru arată că suntem o democraţie. Scrutinul s-a derulat fără interferenţa nimănui", a subliniat preşedintele SUA.

Biden a explicat că înţelege "frustrarea" alegătorilor. "Alegătorii au indicat clar că încă sunt frustraţi. Înţeleg. Înţeleg că au fost ani foarte dificili în ţara noastră pentru foarte mulţi oameni", a insistat preşedintele. "Sunt pregătit să colaborez cu colegii mei republicani. Cetăţenii americani au semnalat clar că se aşteaptă ca republicanii să fie pregătiţi şi ei să colaboreze cu mine. În materie de politică externă, eu sper că vom continua abordarea bipartizană în contracararea agresiunii Rusiei în Ucraina", a subliniat Biden.

×
Subiecte în articol: sua politica alegeri