x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Patul anticutremur

Patul anticutremur

de Sînziana Stancu    |    22 Aug 2010   •   00:00

Un chinez de 66 de ani a inventat un pat care se transformă într-un minibuncăr la primele unde seismice şi asigură protecţie totală ocupantului său, în cazul prăbuşirii imobilului.



Wang Wenxi a făcut demersurile pentru brevetarea invenţiei sale, care este în stare să salveze o viaţă chiar sub ruinele construcţiilor din cărămidă sau beton, dacă acestea sunt case fără nici un etaj sau cu puţine etaje.

Când începe cutremurul, o placă grea şi foarte rezistentă se ridică automat deasupra patului şi creează un ascunziş ermetic, care îi permite ocupantului să supravieţuiască sub ruine până când este găsit de echipale de salvare. Patul-buncăr este prevăzut şi cu un megafon, pentru comunicarea în afară, care poate fi, deopotrivă, înlocuită sau dublată şi de un ciocan cu care se lovesc pereţii buncărului. Wenxi a prevăzut fiecare extremitate a patului său cu un spaţiu de depozitare a proviziilor de apă şi hrană pentru câteva zile.

În multe regiuni ale Chinei se produc frecvent cutremure de pământ, adesea puternice, cu efecte catastrofale. Cele mai recente seisme de acest gen au fost cel din 2008, cu epicentrul în Wenchuan, resimţit puternic în Sichuan, care a făcut 87.000 de morţi, iar în aprilie, un altul produs în Yushu, în provincia Qinghai, s-a soldat cu 2.700 de morţi.

×
Subiecte în articol: externe