x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pe Hosni Mubarak îl pândeşte ştreangul

Pe Hosni Mubarak îl pândeşte ştreangul

de Sînziana Stancu    |    04 Ian 2012   •   21:00
Pe Hosni Mubarak îl pândeşte ştreangul

Hosni Mubarak a sosit la tribunalul din Cairo joi-dimineata, transportat cu Salvarea de la locul de detentie din spitalul militar din apropierea capitalei egiptene si dus pe targa in sala de judecata, ca si la infatisarile precedente. El este primul lider victima a revoltelor populare din seria 'Primaverii arabe', declansata la inceputul anului trecut in Tunisia si extinsa apoi in alte tari arabe din Orientul Mijlociu si din Africa, care se prezinta in persoana in fata judecatorilor. Ceilalti conducatori alungati de la putere tot prin revolte populare fie au fugit in alte tari, fie au fost ucisi, cum a fost cazul lui Muammar Gaddafi.

Procurorii l-au acuzat joi pe Mubarak ca a ordonat deschiderea focului asupra manifestantilor din Piata Tahrir, din Cairo, soldata cun moartea a cel putin 850 de protestatari, potrivit cifrelor oficiale, desi se spune ca in realitate ar fi fost mai multi.
'Pentru crima cu premeditare, legea prevede pedeapsa cu moartea', a cerut unul dintre procurorii care l-au acuzat, Mustafa Khater. 'Cum ar fi putut presedintele sa nu aiba cunostinta de demonstratiile care au izbucnit in data de 25 ianuarie' (anul trecut – n.r.), a afirmat la randul sau procurorul-sef, Mustafa Suleiman, vrand prin aceasta sa scoata in evidenta faptul ca ministrul de Interne de atunci, Habib el-Adly, care este de asemenea judecat acum, 'nu ar fi putut sa dea ordin trupelor de a trage in manifestanti fara sa nu fi fost instruit sa faca asa de catre Mubarak'.

Apoi, intorcandu-se catre Mubarak, Suleiman i s-a adresat direct acuza­tului, pe un ton aspru: 'Si chiar daca nu ati dat ordin sa se traga, de ce nu ati avut nici o reactie de manie cand ati aflat ca poporul dumneavoastra este ucis?'...

Curtea incearca acum sa afle daca Mubarak a fost vinovat de uciderea manfestantilor. Procurorii s-au plans joi de lipsa de cooperare din partea Ministerului de Interne in produ­cerea de dovezi care sa-i ajute sa demonstreze ca Mubarak, pe care, anterior, Suleiman l-a descris ca fiind un 'lider tiranic (...) care a raspandit coruptia, deschizand usa prietenilor si apropiatilor si a ruinat tara fara sa dea socoteala nimanui', ar merita pedeapsa capitala. Pe de alta parte, unii martori-cheie si-au schimbat declaratiile date la inceputul procesului in luna august, zadarnicind astfel eforturile procurorilor de a-l acuza atat cat ar vrea ei de mult pe fostul presedinte egiptean.

De pilda, in septembrie, fostul ministru al Apararii, maresalul Mohamed Husein Tantawi, a declarat intr-o audiere cu usile inchise ca Mubarak nu a dat niciodata ordinul de a se trage in manifestanti, scrie BBC online.

Sedinta de judecata de joi s-a amanat pana la data de 9 ianuarie. Mubarak mai este acuzat de coruptie, acuzatii ce se extind si la fiii sai, Alaa si Gamal, care sunt judecati impreuna cu el, ca si fostul ministru de Interne, precum si sase dintre consilierii sai.

×