Peste 60 de morţi, sprijin logistic din 15 state şi o recompensă de un milion de euro pentru prinderea celor suspectaţi că ar fi aprins focurile. Acesta este cel mai recent bilanţ al dezastrului din Grecia.
Pompierii şi echipele de salvare din Grecia par a se lupta cu un monstru mitologic căruia, la fiecare cap secerat, ii cresc alte trei. Eforturile uriaşe de a stinge un focar de incendiu sunt zădărnicite cănd, din pricina secetei, a vegetaţiei uscate şi a văntului, izbucnesc altele, distrugănd păduri, terenuri agricole şi sate. In plus, grecii au reuşit să salveze in ultima clipă situl arheologic Olimpia, cu participarea pompierilor şi a voluntarilor.
ELICOPTER ROMĂNESC. Autorităţile elene sunt sprijinite, in lupta cu flăcările, de pompieri şi de echipe de intervenţie din mai multe state. Pentru stingerea incendiilor sunt deja in acţiune avioane din Canada, Italia şi Franţa, precum şi elicoptere provenind din alte state. Romănia a trimis ieri un elicopter Mi-17, dotat cu un rezervor de apă. Aparatul, avănd la bord un echipaj format din nouă persoane, urma să ajungă ieri-seară la Atena, după cum a declarat, pentru Mediafax, un consilier din cadrul Ambasadei elene la Bucureşti. In total, 40 de aparate de zbor străine le secondează pe cele greceşti in eforturile de a stinge incendiile. "Mai mult de jumătate din ţară este in flăcări. Avem de-a face cu un dezastru fără precedent in Grecia", a declarat, pentru BBC, purtătorul de cuvănt al pompierilor. Pe fondul situaţiei extrem de grave, tot mai multe voci pomenesc despre posibilitatea ca focul să nu fi izbucnit intămplător. Din acest motiv, Guvernul de la Atena a stabilit recompense ce variază de la 100.000 la un milion de euro pentru informaţii ce ar duce la prinderea persoanelor care se fac vinovate de aprinderea deliberată a focurilor. "Recompensa va depinde, de la act la act, de numărul victimelor ucise sau rănite grav şi de proporţia distrugerilor", se arată intr-un comunicat al Executivului.