x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pentagonul îl vânează pe autorul cărţii despre lichidarea lui Ben Laden

Pentagonul îl vânează pe autorul cărţii despre lichidarea lui Ben Laden

05 Iul 2014   •   09:24
 Pentagonul îl vânează pe autorul cărţii despre lichidarea lui Ben Laden

Administraţia SUA intenţionează să obţină prin justiţie confiscarea a sute de mii de dolari obţinuţi de un fost membru al trupelor speciale pentru publicarea cărţii 'No Easy Day' (O zi deloc uşoară), despre lichidarea în mai 2011, în Pakistan, a liderului organizaţiei teroriste Al-Qaida, Ossama ben Laden, notează Foreign Policy, citat de RIA Novosti.

Potrivit publicaţiei americane, la ora actuală Ministerul Justiţiei al SUA şi Pentagonul poartă negocieri cu autorul cărţii, Matt Bissonnette, care a scris sub pseudonimul Mark Owen, în vederea unei soluţionări pe cale amiabilă a disputei.

Anterior, reprezentaţii Pentagonului, care îl acuzau pe 'Owen' de difuzarea de informaţii secrete, nu excludeau 'posibilitatea unor procese juridice', însă în prezent declară că, 'dacă părţile nu vor putea ajunge la o înţelegere, autorităţile intenţionează să-i aducă fostului membru al trupelor speciale acuzaţii oficiale'.

Foreign Policy subliniază că asemenea declaraţii arată că juriştii Administraţiei sunt pesimişti în privinţa negocierilor cu Bissonnette şi pregătesc la adresa acestuia un proces civil, în scopul confiscării banilor proveniţi din vânzarea cărţii.

În 2012, cartea despre lichidarea lui Ossama ben Laden 'No Easy Day' a devenit lider de vânzări pe cel mai mare din lume retailer online Amazon.com, depăşind ca popularitate chiar şi bestsellerul erotic 'Fifty Shades of Grey'(Cincizeci de nuanţe de gri) de E.L.James.

În cartea sa, autorul sub pseudonimul Mark Owen infirmă multe dintre informaţiile care au apărut în mass-media după lichidarea lui Ben Laden. În mod concret, el afirmă că în casa propriu-zisă în care se afla liderul Al-Qaida nu a avut loc niciun schimb de focuri, iar teroristul a fost împuşcat încă înainte ca membrii trupelor speciale să intre în dormitorul lui.

×